Facebook YouTube
Регистрация

И Масимилиано Фуксас съветва: Ограничете автомобилите в градския център заради хората

Ден на италианския дизайн се проведе във "Вертиго Тауър"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 01.03.2018, Автор: Николай Тодоров
[1075 прочитания]
Панаирният комплекс в Милано по проект на Масимилиано Фуксас<br />

Панаирният комплекс в Милано по проект на Масимилиано Фуксас

Фотограф: Fuksas

Устойчивото развитие е приоритет за България и ние имаме на какво да научим от Италия, обърна се към участниците в Деня на италианския дизайн в специално писмо министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Дизайнът е е елемент на идентичността, той трябва да бъде свързан с устойчивото развитие, изтъкна посланикът на Италия Стефано Балди. Красивото е един непрекъснат нов прочит на пространството, което ни заобикаля - идеята изкристализира и се превръща в материя. Архитектурното проектиране е предизвикателство за сливане на въображение и идея за да бъде създаден един проект, каза Мария Луиза Мерони, председател на "Конфиндустрия България". С тези думи беше открит форумът под надслов "Дизайн и устойчиво развитие, организиран от сдружението на италианския бизнес "Конфиндустрия България" в партньорство с главния архитект Здравко Здравков, Посолството на Италия и Италианския културен институт. Модератор на конференцията беше Раймондо Флакомио - италианският архитект, който от години работи в България, автор на проекта на сградата домакин на събитието - "Вертиго тауър".
Мария Луиза Мерони, председател на "Конфиндустрия България", Марко Монтеки, председател на Италианската търговска камара в България, Алесандра Капобианко, директор на ИЧЕ - София, арх. Борислав Игнатов, председател на КАБ, арх. Здравко Здравков, гл. архитект на София, Стефано Балди, посланик на Република Италия в България

Фотограф: Градът.бг

Модератор на конференцията беше Раймондо Флакомио - италианският архитект, който от години работи в България, автор на проекта на сградата домакин на събитието - "Вертиго тауър"

Фотограф: Градът.бг

Масимилиано Фуксас: Любовта ще спаси света
Архитект Масимилиано Фуксас - най-известният италиански архитект в света

Фотограф: Градът.бг

Защо съм тук? За да отправя едно послание: любовта ще спаси света. Не повтаряйте грешките на другите държави, особено в Европа. Роден съм в Италия и никога не съм изоставял моята страна. Архитектите работят за реализация на мечтите на хората, за човешкия мащаб и за синтез на архитектура и функция, заяви Фуксас като разказа за етапите и своята работа по създаване на различни проекти от своята голяма практика, включително дизайн на интериори, мебели, бижута, предмети за бита като огледало, лампи, сервиз, проект на черква. Проект в България за момента няма предвиден в плановете на известния архитект.
Националните архиви, Париж

Фотограф: Fuksas

Правителствено здание, Тбилиси

Фотограф: Fuksas

Кулите близнаци, Виена

Фотограф: Fuksas

Осветително тяло "Пустинна роза"

Фотограф: Fuksas

Главният архитект Здравко Здравков: Предстоят архитектурни конкурси за пл. "Св. Неделя" и за предгаровия площад
Отстранете автомобилите и след два часа ще видите какъв хубав град ще имате, посъветва ни днес Масимилиано Фуксас в разговора с кмета Йорданка Фандъкова. Убеден съм, че с имена като Фуксас и Геел поемаме правилната посока за превръщане на София в град на хората. През 90-те години в Италия са намерили начин да освободят площадите си за хората - нека и пл. "Св. Неделя", и "Народно събрание", и "Александър Невски" да последват този пример. С тези думи се обърна към участниците във форума главният архитект на столицата Здравко Здравков.
Фотограф: Градът.бг

С изготвяне на доклада на Ян Геел бяха поставени основите на трансформацията на София. Хората обичат да се срещат в зелените площи и обществените пространства. Ние искаме да върнем обратно хората в града и да ги извадим от моловете. В събота ще се релаизира отдавна взетото от Столичния общински съвет решение за затваряне на бул. "Витоша" от "Алабин" до "Ал. Стамболийски". Предстои конкурс за концепция за пространството около жп гарата в търсене на решение как районът да се свърже с пешеходната зона. Трябва да намерим правилното функционално зониране, дебатът за високите сгради е свързан с намирането на смесеното предназначение, а изцяло жилищните високи сгради са грешка, заяви главният архитект. Самоцелното създаване на паркове също не е добро решение, нужен е оптимален микс от функции.

Предстоят няколко архитектурни конкурса - за пл. "Св. Неделя" и за предгаровия площад. Търси се предназначение за 12 декара общински имоти на мястото на бившата автогара. Реализацията на трансформацията на Зона 2 и зона 4 са приоритетни за 2018 г. Няколко по-малки проекти ще стартират първи скромни мерки по реализация на проекта на "Геел архитекти". Съветите на арх. Фуксас са много ценни за нас и ще ги ползваме като доказателства в поддръжка на нашите инициативи за превръщане на София в град за хората, завърши арх. Здравков.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg