Facebook YouTube
Регистрация

"Имотека": Повишен интерес към тристайните жилища в София на старта на 2018 г.

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 13.02.2018, Автор: Градът.бг
[1064 прочитания]

Снимка: gradat.bg

Сделките с тристайни жилища в София се увеличават и вече достигат дела на покупките на двустайни апартаменти. Това показват данните на агенция "Имотека", част от най-големия холдинг в сферата на недвижимите имоти у нас - AG Capital.

Жилищата с две спални стават все по-атрактивни за клиентите, които търсят своя първи дом и се нуждаят от по-голям имот с перспектива за развитие на семейството. Така тристайните апартаменти се превръщат в първи избор за жилище на близо 30% от клиентите.

"Растящите и стабилни доходи, които младите купувачи в София имат днес, ги стимулират към стратегически нов избор – избор на по-голямо жилище, което ще отговаря на техните нужди и след 5, и след 10 години. Наясно са, че скоро семейството им може да се увеличи и затова искат да подсигурят удобството си още от сега, без да се налага да се пренасят след определен период от време. Данъците върху транзакциите у нас също имат влияние върху нежеланието на купувачите да влизат в кратък цикъл на покупко-продажби, когато не става въпрос за инвестиционна сделка, а за имот за живеене", коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека".

Най-търсени от този тип купувачи са перспективните нови квартали на София около Южната дъга, където цените на имотите са на разумни нива – "Кръстова вада", "Манастирски ливади" и "Витоша". Средният бюджет, който отделят клиентите за тристаен апартамент, е около 140 000 евро. В традиционно престижните "Изток", "Изгрев", "Лозенец", център цените на жилищата с две спални достигат цени до 300 000-350 000 евро. В жк "Младост", който е традиционен избор за младите двойки, средните продажни цени са около 150 000 евро.

[-]

"През последните месеци отчитаме увеличение на жилищата, които се продават напълно обзаведени. Тенденцията се усеща най-силно при апартаментите с две спални, тъй като се предполага, че клиентите са отделили по-голяма сума за покупката и очакванията им за имота, който ще получат, също се повишава", допълва Люба Атанасова.

Според експертите на компанията все още влияние имат и т.нар. двойни сделки. Собствениците продават настоящия си апартамент и със средствата от него купуват друг, в общия случай по-скъп имот. Тук причините са две – увеличаване на квадратурата или повишаване на качеството на живот. И в двата случая, това са семейства с деца – с дял от 80%, сочат данните на "Имотека". Почти 30% от клиентите търсят възможност за по-добра среда за живеене и се ориентират към райони с повече зелени площи, по-голяма сигурност, добра транспортна обезпеченост и възможност за оформяне на подходящ социален кръг - собственици със сходни ценности.

Почти всички апартаменти с повече от една спалня се купуват за лично ползване, а не с цел инвестиция, посочват още от компанията.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg