Facebook YouTube
Регистрация

Ловчанският митрополит Гавриил: Градим духовното, градим и материалното

Национален конкурс "Сграда на годината" провежда дарителска инициатива за довършване на изографисването на катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий", Ловеч

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 13.02.2018, Автор: Градът.бг
[670 прочитания]
Митрополит Гавриил (светско име Цветан Методиев Динев) е роден през 1950 г. През 1976 г. е завършил пълния курс на Висшия инженерно-строителн институт специалност &quot;Пътно строителство&quot;. През 1973 г. се премества в клисурския манастир &quot;Св. Петка&quot; край Банкя и продължава следването си задочно. Задочно завършва Духовната академия, по-късно специализира в московската Духовна академия.<br />

Митрополит Гавриил (светско име Цветан Методиев Динев) е роден през 1950 г. През 1976 г. е завършил пълния курс на Висшия инженерно-строителн институт специалност "Пътно строителство". През 1973 г. се премества в клисурския манастир "Св. Петка" край Банкя и продължава следването си задочно. Задочно завършва Духовната академия, по-късно специализира в московската Духовна академия.

Фотограф: Градът.бг

Четете в брой 6 на сп. ГРАДЪТ СГРАДИ

Строителството на единствения нов катедрален храм в България - в Ловеч, стартира през ноември 2005 г. Първата копка е направена на 11 май за празника на града. Благодарен съм на Господ, че помогнах да осъществим такъв проект, за такава църква отдавна мечтаем и ние, и нашите предци. След 1989 г. сред най-големите предизвикателства е набирането на средства, но основните дарители предпочитат да не се споменават имената им, споделя ловчанският митрополит Гавриил.
Национален конкурс "Сграда на годината" и партньори инициират и подкрепят дарителски акции, свързани със знакови сгради в България. След реставрацията на Боянската църква през 2008 г. и възстановяването на музея на Кольо Фичето в Дряново през 2010 г. сега е обявена нова дарителска инициатива за довършване на изографисването на катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий", Ловеч. Изографисването се извършва по всички канонични правила от известния иконописец доц. Владимир Аврамов. Досега е завършена работата само по северния, южния и централния иконостас.
Банкова сметка за набиране на средства:
"Св.св.Кирил и Методий" – гр.Ловеч
"УниКредит Булбанк" - клон Ловеч
в  лева IBAN: BG85UNCR 76301076566111
в евро IBAN: BG15UNCR 76301475728676
в щ. д.  IBAN: BG51UNCR 76301175630689
BIC: UNCRBGSF
Пълна информация за катедралния храм и за дарителската акция

Стенописите са изцяло съобразени с ортодоксалната традиция и с византийския канон, те са авторска интерпретация на неовизантийски стил, който доминира повече от 60-70 години


Автор: Градът.бг

Ваше преосвещенство, поздравяваме ви със завършването на първия в новата история на България катедрален храм в Ловеч!
- Искам да благодаря на дарителите на църквата и на всички, които се трудиха за осъществяването на проекта, пожелавам Божие благословение и преуспяване! Нека в България да намираме пътища и да общуваме хора с различно образование, но с желание за духовност и духовно възраждане!
Под основния храм се намира по-малък - "Въведение Богородично", на това ниво е разположена и конферентна зала


Автор: Градът.бг

От 91 години в България не е строен нов катедрален храм, как се роди идеята?
- В началото на XX век в Ловеч е имало движение за християнски храм в центъра на града, през 90-те години идеята отново започва да се обсъжда. Аз съм митрополит на Ловчанската епархия от 2001 г. Тогава вече имаше подадени в общината молба за продажба на място в центъра за тази цел. Още тогава дойдоха при мен общински съветници и ме питат: давам ли гаранция, че ако ни продадат това място, върху него ще бъде построен храм и нищо друго. Аз им гарантирах. През 2005 г. беше положен основният камък. Преди две години и половина осветихме долния храм "Въведение Богородично" със салон за 300 души за тържества, лекции и концерти, зала за неделно училище, кът за деца и единствен в България баптистерий за кръщаване на възрастни. Дванадесет години по-късно през април т.г. осветихме основния храм. Централният престол е на светите братя Кирил и Методий, които градът особено почита, другите два са на свети Николай Мирликийски и на свети Иван Рилски. Дванадесет години за такъв храм въобще не е много - храмът във Видин е строен 39 години, във Варна - 41 години. Сега продължаваме украсяването с прекрасни иконописи - произведения на изкуството.
Известният майстор на ковано желязо Николай Томчев от Ловеч е автор на големия полилей на централния купол в храма, украсен с два кръга иконки - първият с 12 образа, вторият с осем
Автор: Градът.бг

Как беше избран и реализиран този проект?
- Искахме да направим нещо реално и много красиво. Храмът е произведение на изкуството, на архитектурата, на дърворезбата - красотата ще спаси света, тя носи радост, успокоение и надежда. Той ще остане за поколенията, които да славят Господа, да намират радост и духовна опора при трудностите в живота.
Схийеромонах Роман от един светогорски манастир направи много добър идеен проект, арх. Цветана Ковачева изработи като дарения архитектурния проект. След това започнахме да търсим дарители. Като купувахме мястото, си мислех, че аз ще го закупя, а митрополитът след мен ще го строи, защото времената на 90-те години бяха трудни, градът не е богат.
Всички строителни етапи минаха през мен. Работим с отлични специалисти, за да имаме най-добър резултат, но когато трябваше да се вземе решение за конкретен детайл, винаги бях там. Това беше моят живот през тези години.
 
Разкажете ни за иконописването?
- Ръководителят на групата по изографисването Владимир Аврамов е доцент във Великотърновския университет, един от най-добрите зографи в България, който познава всички канони на православната иконопис. В една икона най-важното е лицето на светеца, което придава жизненост и дълбочина на цялата фигура. Майсторите на иконостаса и дърворезбата също са едни от най-добрите в България.
Изографисването се извършва по правилата на православието. На най-високото място на купола е изобразен Исус Христос като глава на църквата, след него на олтара достойно място се отдава на Света Богородица, след това са композиции - Възкресение Христово, Преображение, Рождество Христово, Рождество на Света Богородица, Тайната вечеря, образи на светци. На централния иконостас са най-известните в православието светци, южният иконостас на свети Иван Рилски е най-вече с български светии, а в северния иконостас са по-съвременни светци - от XVIII-XIX век.
 
Вие сте инженер по образование, а от 2013 г. сте почетен член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране?
- Когато човек завърши една специалност, тя оставя отпечатък в характера му. Често хората казват за някого - той е инженер, значи е умен човек. Където и да съм бил, постоянно съм строил и съм ремонтирал. Това, което върша, не противоречи на това, което съм завършил, защото ние строим веществено, но строим и духовно.
Завърших задочно през 1977 г., като от 1973 г. вече живеех в клисурския манастир "Св. Петка" край Банкя. Чудо беше, че успях да завърша, защото се преминаваше към задочно обучение само ако работиш по специалността, на мен ректорът ми разреши.
Моят баща и неговите родители са строители - трънчани, така че тази професия ми беше близка от малък, имах желание да бъда строител и да градя сгради, пътища. Като навлязох дълбоко във вярата, реших, че пътят ще бъде духовността, а освен това през целия си живот съм строил и възстановявал и наученото ми е помагало, давало ми е логика, което ми е много полезно и като духовен човек.
 
Какви трябва да бъдат българските инженери?
- Много добри специалисти и честни хора, което невинаги се среща в един човек. Мога да ги посъветвам да подражават на наши велики строители като майстор Колю Фичето - пример за българските проектанти и инженери като човек без образование, с талант, любов към родината и честен, с истинска вяра в бога, която му е давала сили и е оставила ненадминати шедьоври по нашите земи.
 
Вашето послание към съвременните строители?
- Когато се прави нещо с любов и желание за хората, за които го правиш, и се молиш Господ да те вразуми как да постъпиш, в крайна сметка ще се получи нещо хубаво за радост на хората. Така сме се старали да работим.
 
Какво бихте посъветвали държавните и местните ръководители?
- Да работят така, че хората да ги помнят и имената им да останат и да се споменават вечно, а това става, когато човек работи честно и всеотдайно в полза на хората. Благодарение на православието България се е съхранила през вековете!
 
Как се опазват и съхраняват църквите и манастирите в Ловчанската епархия?
- В Ловчанската епархия има около 140 църкви и 12 манастира, много от тях имат нужда от сериозен ремонт. Програмата за развитие на селските райони помага сериозно за възстановяването на някои от тях, за други средства идват от държавата и частни дарители.
 
Какъв е пътят за откъсване от духовната суета за възстановяване на ценностите в обществото?
- Българите имат огромна нужда от духовна просвета. Те в основна линия са запазили своето чисто отношение към вярата. Важен е духовният стълб, но затова е необходимо още децата да се възпитават. Ако едно дете се гради от малко, от него ще стане добър специалист, добър инженер. Изпуснахме цяло поколение, отнякъде трябва да се започне. Трябва да започнем и с тях, и с възрастните, но най-лесно се работи с едно дете, неговата душа е бял лист и за добро, и за лошо. После вече се придобиват навици и е по-трудно.
 
Факти за катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий"
Застроена площ 706.37 кв.м
Разгъната застроена площ 964.37 кв.м
Разположение: ул. "Черковна" 12,  Ловеч
Инвеститор: Ловчанска света митрополия
Изпълнение: "Главболгарстрой" - Плевен, и по стопански начин

Проектантски екип
арх. Цветана Ковачева - част "Архитектура"
Проект мениджмънт: арх. Цветана Ковачева
Конструктор: инж. Пенчо Пенчев
ОВК проектант: инж. Симеон Симеонов
ВИК проектант: инж. Спаска Ангелова
Ел.Проектант: инж. Татяна Тонкова
Проектант пожарна безопасност: инж. Ангелина Събева
Строителен надзор: инж. Иван Първанов

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 3 | май - юни 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg