Facebook YouTube
Регистрация

През пролетта започва строителната реализация на проекта за Епископската базилика на Филипопол

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 12.02.2018, Автор: Светла Добрева
[1679 прочитания]

Фотограф: ФАБ

Техническият проект за изграждане на защитно покритие на Епископската базилика на Филипопол вече е съгласуван с Националния институт по недвижимо културно наследство. Това стана ясно по време на днешното му представяне в Пловдив от екип на Фондация "Америка за България" в присъствието на кмета инж. Иван Тотев.

Очаква се, веднага след издаване на разрешението за строеж, да стартира същинската работа по експониране на мозайките и разкритата археология в двуетажна сграда "похлупак", разположена в пространството пред католическия храм Свети Лудвиг. Предвижда се и цялостна рехабилитация на градската територия около Понеделник пазар, като естествено продължение на главната пешеходна зона на Пловдив.
Фотограф: ФАБ

Предстоят 12-14 месеца усилена работа, посочи кметът инж. Иван Тотев.

Проект "Консервация, реставрация, експониране и изграждане на защитно покритие на Епископска базилика на Филипопол" е сред основните приоритети на Пловдив за "Европейска столица на културата през 2019 г. Епископската базилика на Филипопол е най-големият раннохристиянски храм от IV-VI в., открит на територията на България, и един от най-големите на Балканския полуостров. Фондация "Америка за България" и община Пловдив си партнират успешно в разработването и реализирането на проекта, в който ще бъдат инвестирани близо 17 млн. лв.

Строителството ще започне след завършването на укрепителните дейности на археологическия терен, като целта е да приключи през 2019 г., за да може обектът да бъде посетен от стотиците хиляди гости на града, подчерта програмният директор във Фондация "Америка за България" Ленко Ленков.

Екипът, който участва в подготовката на проект "Консервация, реставрация и експониране на Епископската базилика на Филипопол и изграждане на защитно покритие в УПИ I-общ., за експониране на антична базилика и за обществено обслужване", е: ZOOM Studio + ателие DUO – водещ проектант с ръководител арх. Пламена Андонова; арх. Милена Крачанова от студио Абстракта – консервация и реставрация; Жени Танкова – археолог; Елена Кантарева-Дечева – художник-реставратор; инж. Костадин Палазов – строителни конструкции; ланд. арх. Мирела Димитрова-Дуйар – урбанизъм и ландшафт.
Фотограф: ФАБ

С приключването на археологическите дейности на обекта през лятото на 2017 г. специалистите разкриха над 2000 кв. м подови полихромни мозайки. Сред най-забележителните открития са изображения на над 70 вида птици, два мозаечни пода, създадени в различни периоди, множество колони и капители от вътрешността на базикалната сграда и от красивия й открит двор.
Фотограф: ФАБ

"Правим сграда, която да защити уникалната археология. Тя не е самоцелна, с нея искаме да покажем запазените артефакти", разясни арх. Николай Трайков от Фондация "Америка за България".
Арх. Пламена Андонова подчерта, че желанието на екипа е намесата в археологическите структури да бъде минимална, а основната цел е интегриране на сградата "похлупак" в терена и градската среда. Основните акценти на проекта, са:  
- Възможност за пешеходен достъп около сградата.
- Навлизане на общественото пространство в сградата.
- Създаване на градско пространство свързващо го с Пешеходната зона същевременно отворено за туристи.
- Създаване на атмосфера и осветеност изцяло съобразена с изискванията за експониране на подови мозайки. Светлинен филтър – равномерно естествено осветление за мозайките.
- Сливане на сградата с останалата градска тъкан.
Фотограф: ФАБ

Сградата ще бъде на две нива и в нея ще се експонират над 2000 кв. метра уникални мозайки. Тя ще бъде с височина 10 метра, а фасадата й ще е от стъклени панели, които не са използвани неизползвано досега у нас стъкло. Ще повтаря контурите на Епископската базилика, но не в оригиналните й размери. В нея ще има ателие за реставратори, магазин за сувенири, зала за прожекции, пространство за културни събития, виртуална реалност и др.
Фотограф: ФАБ

От панорамна тераса ще се разкрива гледка към Античния театър, Форума, Одеона, а Епископската базилика ще бележи началото на туристически маршрут.
Проектът предвижда още изграждането на детска площадка, сух фонтан, нови места за паркиране, велоалея. Пред католическата църква ще има площад, а на мястото на съществуващия сега паркинг  – зелено пространство с пешеходно преминаване. Ще бъдат оформени места за отдих, ще има и малко кафене. Площадното пространство ще е на площ от 8500 квадратни метра, а разгърнатата площ на защитната конструкция ще е 4800 кв.м.
Фотограф: ФАБ

По време на представянето стана ясно още, че всички срокове по вписване в списъка на ЮНЕСКО на Епископската Базилика и античните мозайки на Филипопол са спазени. Първите резултати се очакват след месец юли.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 3 | май - юни 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg