Facebook YouTube
Регистрация

Melexis ще разширява високотехнологичното си предприятие в София с 15 000 кв. м

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 09.02.2018, Автор: Градът.бг
[1389 прочитания]

Снимка: -

Белгийската компания за микроелектроника Melexis обяви официално плановете си за разширение на високотехнологичното си предприятие в София в следващите пет години. Към съществуващата производствена база в столичния кв. "Горубляне" /7500 кв. м/ ще бъдат прибавени нови 15 000 кв. м - за производствени помещения, научно-изследователска и развойна дейност /R&D център/ и складови площи.

Melexis ще инвестира в предстоящото разширение общо 75 млн. евро до 2022 г., като през настоящата година ще бъдат вложени 17 млн. евро. До края на 2018 г. компанията планира да разкрие 150 нови работни места, с което заетите в дружеството ще достигнат 575. Още 160 души ще бъдат наети до края на 2022 г.

Мelexis e сред световните лидери в областта на микроелектрониката - тестване и пробинг на електронни компоненти /интегрални схеми, сензори и системи/. Дружеството осъществява дейност в София от 2000 г.

За 2016 г. българското поделение на Melexis отчита 32,756 млн. лв. приходи от дейността спрямо 25,394 млн. лв. в предходната година. Печалбата на дружеството се увеличава от 1,52 млн. лв. през 2015 г. до 2,155 млн. лв. през 2016 г.

Белгийската компания ще инвестира и в нова сграда за тестване на пластини в Корбей-Есон, Франция. Ще бъдат вложени 60 млн. евро в производствено оборудване за период от 5 години, като първоначално ще бъдат наети 30 служители. Обектът ще започне дейност през второто тримесечие на тази година.

"Звеното на Melexis в София е най-голямото за компанията и през годините ние растем със стабилни темпове. Нашите планове за последваща инвестиция и растеж показват нашето доверие в бизнес условията и средата тук. В исторически план регионът е бил дом на високотехнологични компании в областта на електрониката, което дава достъп до опитни и талантливи професионалисти и млади специалисти", споделя Силвен Коло, управител на Melexis България.

"След неотдавнашното разширяване на обекта в Ипер през миналата година с вълнение пристъпваме към разширяване на дейностите си в две други европейски местоположения, което ще ни помогне да постигнем плановете си за глобален растеж по отношение на научноизследователската и развойна дейност, логистиката и производствения капацитет в средносрочно бъдеще", коментира Веерле Лози, вицепрезидент по оперативните дейности в Melexis.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg