Facebook YouTube
Регистрация

Black Sea Ice Arena в Кранево - третата по големина ледена пързалка в света на брега на топло море

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 09.02.2018, Автор: Радостина Попова
[1742 прочитания]
Фотограф: Терма Еко Вилидж


Четете в новия брой 6 на списание ГРАДЪТ

Black Sea Ice Arena е изградена в Кранево и е третата по големина ледена пързалка в света, построена на брега на топло море. Другите две се намират в Сочи и Дубай.
Ледената арена е част от модерния туристическо-спортен комплекс "Therma ECO Village", който е разположен на площ от 4 хектара край Кранево. Той включва два пет звездни хотела, осем луксозни двуетажни вили, открит басейн с олимпийски размери, закрита ледена пързалка, волейболно и футболно игрище, тенис корт, боулинг, фитнес, СПА център, ресторанти и паркова зона за отдих.
През 2018 г. ще завърши последният етап от изпълнението на комплекса - "ЕКО Терма спорт". Той предвижда изграждането на модерни корпуси за подготовка и възстановяване на отбори, както и други специализирани съоръжения за активен отдих. Инвестицията в изграждането на мегакомплекса е на стойност 50 млн. евро.

 
Фотограф: Терма Еко Вилидж

Високотехнологична ледена арена
Black Sea Ice Arena представлява модерен спортен и тренировъчен комплекс с 3360 кв. м. РЗП. В него е изградена голяма зала с ледена пързалка, която е покрита с естествен лед и е с размери 60x30 метра. Арената е предназначена за професионални състезания по фигурно пързаляне, хокей, кърлинг, както и за любителски занимания. Монтирана е трибуна за 400 зрители.
В разработката на проекта за ледената пързалка и нейното строителство участва австрийската фирма "AST", която притежава патент за модерни технологии в сферата на ледените съоръжения и е реализирала над 2700 проекта по света.
Пързалката разполага с иновативна система, която управлява автоматично температурата на леда и неговата твърдост. Оборудвана е с професионална осветителна техника със специални ефекти и със система на звуково зониране. Това дава възможност тук да се провеждат не само тренировки и състезания на спортисти, но и ледени шоута, дискотеки и изпълнения на музикални групи.
За обработката на леда е закупена ролба на стойност над 200 000 евро. Тя е предпочетена заради работата й на ток, тъй като това е възможно най-щадящият вариант за околната среда и природата.

Фотограф: Терма Еко Вилидж

Умни системи за управление на енергията

Изградена е система за сграден енергиен мениджмънт (Building Management  Systems – BMS), която осигурява съвместна координация във фунционирането на всички системи и съоръжения в Black Sea Ice Arena (топлина, студ, климатизация, вентилация и отопление).
BMS позволява централизиран мониторинг и управление на всички съоръжения, повишавайки ефективността при експлоатацията на сградата. Отпадната топлина при работата на системите и съоръженията не се изхвърля в атмосферата, а се използва за отопление на топлата вода, помещенията и басейните.
Например, топлият въздух, който се отделя при работата на климатичната система на пързалката, се ползва за подгряване на водата в открития и закрит басейни в комплекса.

Фотограф: Терма Еко Вилидж

Архитектура и функции на залата
Архитектурният облик на сградата е решен с окачена фасада, в която са комбинирани плътни и прозирни елементи. Монтирано е архитектурно-художествено осветление.
Функционално сградата е разделена на спортна зала, която има специален режим на климатизация и прилежащи обслужващи пространства.
На приземния етаж са проектирани главният вход за посетители, гардероб, магазин, офис, помещения за треньори и съдии, съблекални за отборите, лекарски кабинет, както и основното съоръжение на сградата - залата с ледената пързалка. На втория етаж има конферентна зала, кафе бар и трибуни.
В Black Sea Ice Arena са предвидени два основни вход-изхода за посетителите - главен вход на приземно ниво, както и вход с външна рампа за второ ниво, осигуряващи директна връзка с трибуните и панорамното кафе. На приземния етаж са осигурени още два вход-изхода за достъп на обслужващия персонал, спортните отбори и екипите към тях - под най-високото ниво на рампата - в източна посока; както и директно от залата - на северозапад.
За осигуряване на техническото обслужване на спортната зала е предвидена възможност за транспортен достъп с едрогабаритна техника, чрез вход в западната част на сградата.
Капацитетът на спортната зала е около 450 – 500 човека. Това включва 400 зрители на трибуните, 50 души от отборите и екипите им, както и 20 души персонал, обслужващ спортното съоръжение.

Застроена площ - 2706 кв.м
Разгъната застроена площ - 3360 кв.м
Площ на имота - 3333 кв.м
Инвеститор: "НИКА ТУР" ЕООД
Проектант:арх. Десислава Василева
Главен изпълнител:"УНИВЕРСАЛ СТРОЙ КОНСУЛТ" ООД
Конструктор: инж. Янко Радев
ОВК проектант: инж. Калин Ангелов
ВиК проектант: инж. Надка Калчева
Ел. проектант: инж. Пламен Илиев
Строителен надзор: "БУЛСТРОЙ НАДЗОР" ООДДобавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg