Facebook YouTube
Регистрация

Росен Плевнелиев: България тръгва на роуд шоу, за да привлече голям производител на автомобили

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 08.02.2018, Автор: Христо Николов
[1349 прочитания]
През 2016 г. британската компания Jaguar Land Rover започна строителството на огромна фабрика за автомобили в Словакия. Инвестицията е за 1 млрд. британски лири, а разгънатата площ - 300 000 кв. м. Първите автомобили се очаква да бъдат произведени в края на 2018 г., като годишният капацитет ще е 150 000 превозни средства. <br />

През 2016 г. британската компания Jaguar Land Rover започна строителството на огромна фабрика за автомобили в Словакия. Инвестицията е за 1 млрд. британски лири, а разгънатата площ - 300 000 кв. м. Първите автомобили се очаква да бъдат произведени в края на 2018 г., като годишният капацитет ще е 150 000 превозни средства.

Фотограф: Jaguar Land Rover

"Имаме амбицията през тази година да направим нещо, което не е правено никога досега. Натрупвайки самочувствие и опит, България за първи път ще излезе на световните пазари, ще посети много от големите автомобилни производители и ще заяви ясно своята амбиция: да привлечем в страната голяма фабрика на автомобилен производител." Това съобщи Росен Плевнелиев, президент на Република България /2012-2017 г./ по време на събитие, организирано от "Аутомотив клъстер България" в Capital Fort.

От думите му стана ясно, че по идея на клъстера представителна българска делегация, подкрепена от министър-председателя и от министъра на икономиката, ще тръгне на международно роуд шоу още в края на този месец. Икономическият министър Емил Караниколов потвърди новината и ангажимента на ръководеното от него ведомство.

"Подобни фабрики за автомобили се изградиха в Румъния, Сърбия, Словакия, Унгария, Полша. В България това не се случи, защото страната нямаше проактивна политика да отиде в Южна Корея, в Германия, в Англия, в Индия и да заяви ясно своята амбиция. Все чакахме някой да дойде тук и да му предложим нещо. Защо сега е различно? Защото отиваме с ясен план за действие. Време ни е, имаме амбицията и желанието. Ще почукаме на вратите на всички големи автомобилни производители, ще преговаряме, ще се борим така, както другите го направиха", допълни Росен Плевнелиев, който е член на управителния съвет на "Аутомотив клъстер България".

От организацията изнесоха данни за действащите компании в един от най-бързо развиващите се сектори в България - производството на части и компоненти за автомобилната индустрия /automotive/. В страната вече оперират над 140 фирми, в това число доставчици от първо, второ и трето ниво. В сектора са заети над 40 000 души, а годишните продажби на всички фирми надхвърлят 3,5 млрд. лв.

Икономическият министър Емил Караниколов изрази надежда клъстера да реализира целта си за привличане на голям производител на автомобили, който да използва българските доставчици. От 2012 до началото на 2016 г. край Ловеч се сглобяваха автомобили от китайската марка Great Wall, но заводът на "Литекс Моторс" преустанови дейността си.

Арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на "Аутомотив клъстер България", разкри плановете на клъстера за изграждане на голям R&D център

На събитието компанията "Вистеон Електроникс България" представи революционната система Mercedes-Benz User Experience за новата А-класа. Разработката е на българските инженери в софийския хъб на "Вистеон".

Още по темата:
"Национална компания Индустриални зони" ще тегли 120 млн. лв. кредит от ББР за изграждане на инфраструктура
Близо 1/3 от производителите на автомобилни части у нас с планове за инвестиции в имоти
Melexis ще разширява високотехнологичното си предприятие в София с 15 000 кв. м

Добави коментар Коментари (2)

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg