Facebook YouTube
Регистрация

Българското председателство започна със 100 млн. евро заем по плана "Юнкер" за новите заводи на "Биовет"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 12.01.2018, Автор: Градът.бг
[778 прочитания]
<strong>Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и  министър-председателят Бойко Борисов присъстваха на подписването на споразумението от заместник-председателя на ЕК Юрки Катайнен,  министъра на земеделието Румен Порожанов, вицепрезидента на ЕИБ Андрю  Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен  изпълнителен директор на  &quot;Хювефарма&quot;, чието дъщерно дружество е  &quot;Биовет&quot;.</strong><br />

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и министър-председателят Бойко Борисов присъстваха на подписването на споразумението от заместник-председателя на ЕК Юрки Катайнен, министъра на земеделието Румен Порожанов, вицепрезидента на ЕИБ Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на "Хювефарма", чието дъщерно дружество е "Биовет".

Фотограф: Българско председателство на Съвета на ЕС

Докато Колегиумът на комисарите е на посещение в София по случай началото на Българското председателство на Съвета на ЕС, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа заем за 100 млн. евро с българското предприятие за селскостопански и лекарствени продукти "Биовет", част от "Хювефарма". Парите са за увеличаване на производството и научноизследователската и развойна дейност в областта на здравеопазването на животните. Това се казва в официално съобщение на Българското европредседателство.

Заемът се гарантира от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е централен стълб на Плана за инвестиции за Европа (плана "Юнкер"). В резултат на това финансиране ще бъдат създадени общо 210 работни места.

"Биовет" ще инвестира 293 млн. лв. в нов ветеринарен завод в Пещера

Главният изпълнителен директор на "Хювефарма" Кирил Домусчиев обясни, че проектът обхваща проектирането, изграждането и управлението на две нови производствени мощности: съоръжение за ферментация в Пещера, в което ще се произвеждат активни вещества, хранителни добавки, ензими, пробиотици и готови лекарствени препарати за подобряване здравето на животните и човешкото здраве, както и нов завод в Разград за производство на ваксини за животни. Проектът ще даде възможност на предприятието да провежда научноизследователска и развойна дейност в областта на микробиологията и разработването на нови продукти като ваксини и ензими, както и за подобряване на производствените процеси и изготвяне на лекарствени форми.

Заводът на "Биовет" в Пещера. Новата производствена мощност ще бъде изградена в съседство.

Фотограф: Градът.

"За мен е огромно удоволствие да участвам в подписването на най-голямата сделка по ЕФСИ в България до този момент. Благодарение на гаранцията от бюджета на ЕС ЕИБ е в състояние да предложи този заем на дружеството, в резултат на което ще станем свидетели на по-интензивна научноизследователска и развойна дейност в България, което ще доведе до икономически растеж и откриване на нови работни места", сподели Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността в ЕК.

Вицепрезидентът на ЕИБ Андрю Макдауъл заяви, че операцията, осъществена с подкрепата на ЕИБ и на Плана за инвестиции за Европа, ще укрепи конкурентоспособността на водещо предприятие във ветеринарния сектор в България, което ще засили лидерската позиция на Европа в областта на здравеопазването на животните.

Още нови индустриални и логистични проекти - на www.PDS.bg - интегрираната база данни за актуалните сградни и инфраструктурни проекти в България.
Фотограф: Българско председателство на Съвета на ЕС

Добави коментар Коментари (1)

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg