Facebook YouTube
Регистрация

Обявяват победителя в конкурса за нов център на Боровец до края на януари

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 12.01.2018, Автор: Радостина Попова
[895 прочитания]
Фотограф: Вестник Приятел

До края на януари ще бъде избран победителят в международния архитектурен конкурс за нов център на Боровец. Това съобщиха организаторите на конкурса – Urbanistas.

Приемането на проекти приключи в 17:30 часа на 10 януари. Конкурсът предвижда присъждането на общо пет премии: I място – 20 000 лв. и право за директно договаряне на работна фаза на инвестиционния проект; II място – 12 000 лв. и III място – 8 000 лева. Ще има и две премии от по 5 000 лв. за отличени от журито проекти.

 "Интересът към конкурса е наистина значителен, правим оценка за това от статистиката за посещенията на страницата му www.borovetscompetition.com, както и от множеството запитвания от най-различен тип – от указания за изтегляне на документацията до много детайлни въпроси, които показват реална работа по проекта.

Сайтът на конкурса е посетен от над 80 държави, като интересното е, че над 75% от посещенията на страницата са от чужбина, с много силно присъствие на Великобритания, Китай, Италия и САЩ, както и държави като Холандия, Франция, Япония, Индия и Русия", разказа наскоро пред "ГРАДЪТ" арх. Бойка Огнянова от Urbanistas.

Златният триъгълник

Фотограф: Община Самоков

Конкурсът изисква от участниците да предложат устройствена и архитектурна концепция за територията "Златния триъгълник", на база на която да бъдат разработени ПУП и работен инвестиционен проект. Стремежът на Община Самоков е курортът да се развива като иновативен, устойчив и привлекателен европейски лидер за целогодишен семеен планински туризъм и спорт.

Обхватът на конкурса включва т.нар. "Златен триъгълник" в централната част на Боровец с обща площ от 23 дка. Територията е разположена в най-оживената и атрактивна част на курорта, в непосредствена близост до финала на ски пистите и началните станции на лифтовете, както и до някои от най-големите и значими хотелски комплекси.

Общата стойност за реализация на инвестиционното намерение е до 60 млн. лева без ДДС, при реализация на максимално допустимите устройствени показатели - застроена площ от 5 285 м2; РЗП от 22 019м2; подземна застроена площ с възможност за два подземни етажа с обща площ от 14 092 м2; вертикална планировка от 5 285 м2 ; паркоустройство от 7 046 м2.

Хонорарът за проектиране е до 1 011 108 лв без ДДС (28 лв/кв.м РЗП и подземна застроена площ).​ Очаква се в периода февруари – април 2018 г. да бъде подписан договора с победителя и да стартира подготовката на процедурата по ЗОП за реализацията на конкурсния проект. Възложител на конкурса е Община Самоков със съдействието на Камарата на архитектите в България.

Хотел Самоков

Фотограф: Община Самоков

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg