Facebook YouTube
Регистрация

Парламентът прие на първо четене ограниченията за високи сгради в София

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 11.01.2018, Автор: Градът.бг
[3143 прочитания]
Небостъргачи ще бъдат разрешени на три места в София - в зоната на бул. &quot;Цариградско шосе&quot; при жк &quot;Младост&quot; и жк &quot;Дружба&quot; /на снимката/, при Софийския околовръстен път и жк &quot;Люлин&quot;, както и край бул. &quot;Тодор Александров&quot;.<br />

Небостъргачи ще бъдат разрешени на три места в София - в зоната на бул. "Цариградско шосе" при жк "Младост" и жк "Дружба" /на снимката/, при Софийския околовръстен път и жк "Люлин", както и край бул. "Тодор Александров".

Снимка: gradat.bg

В първото си пленарно заседание за 2018 г. Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за устройството и застрояването на Столичната община (ЗУЗСО), с които се въвеждат ограничения във височината за новите сгради и се затварят вратички, даващи възможност за многократно превишаване на строителните параметри. Това е най-важният закон, свързан с проектирането и строителството на територията на София, от който се интересува не само строително-инвестиционна общност и собствениците на имоти, но и гражданското общество.

Промените, разработени от Столична община и Направление "Архитектура и градоустройство", бяха внесени в парламента от Александър Ненков (ГЕРБ) и група депутати от същата партия. При първото четене днес /11 януари/ проектът получи сериозна подкрепа - 109 гласа "за", 2 "против" и 11 "въздържал се". Това обаче не значи, че текстовете ще минат в същия вид и на второ четене.

На публично обсъждане през ноември 2017 г. поправките бяха критикувани от КАБ, КСБ, Националната асоциация на строителните предприемачи, съюза на урбанистите и др. организации. Тогава председателят на регионалната комисия в парламента Искрен Веселинов ("Обединени патриоти") обеща, че ще сформира широка работна група за второто четене с представители на браншови организации и Столичната община. Днес Веселинов предложи максимално дълъг срок за внасяне на промени за второ четене и парламентът го подкрепи.

На дискусия в парламента: Предприемачи, архитекти, урбанисти и строители критикуваха промените в ЗУЗСО

С измененията в ЗУЗСО се въвежда максимална кота корниз в устройствените зони на София, в които сега липсват ограничения. Това се отнася най-вече за смесените многофункционални зони (Смф), разпръснати като швейцарско сирене в града, но също така и за някои зони за обществено обслужващи дейности, Стария градски център, централната зона със смесено застрояване и др.

Въвежда се ограничение за кота корниз до 50 м за територията на Централната градска част, с изключение на бъдещото застрояване в новия делови център около бул. "Тодор Александров".

В Централната градска част новите сгради ще бъдат с максимална височина 50 м.

[gradat.bg]

Въвежда се ограничение за кота корниз до 75 м за южните части на София - за тези зони, в които не са посочени максимални стойности за кота корниз на сградите в приложението по чл. 3, ал. 2 към ЗУЗСО. Целта на тази мярка е да се запазят визуалните коридори към планината Витоша, както се препоръчва в доклада за София на датския урбанист Ян Геел и екипа му.

Въвежда се ограничение за кота корниз до 125 м за северните, западните и източните части на София - за тези зони, в които не са посочени максимални стойности за кота корниз на сградите в приложението по чл. 3, ал. 2.

Въвежда се ограничение за кота корниз до 15 м в кварталите от Витошката яка - територията, ограничена от Софийски околовръстен път, южна строителна граница на София и бул. "Цар Борис III".

Определянето на тези височини е направено въз основа на изследвания на съществуващите сгради и обвързване с действащи нормативи като Наредбата за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар.

В същото време се създават две зони за много високо строителство /небостъргачи/. Височината на сградите няма да се ограничава в района на Околовръстен път при жк "Люлин", както и двустранно край бул. "Цариградско шосе", от кръстовището на 7-и километър до р. Искър. Плътността и интензивността на застрояване в тези територии ще се определят и доказват с ПУП, включващ и работен устройствен план.

В зоната около бул. "Тодор Александров" (Новия делови център) също се предвиждат високи сгради. Там няма ограничение за кота корниз, но застрояването в УПИ с лице към първостепенната улична мрежа от II и III клас ще се осъществява въз основа на ПУП, изготвени на базата на обемно-устройствени проучвания в обхват минимум лицето на 1 квартал.

Независимо от зоната, високите сгради ще трябва да се съобразяват с изискванията на ЗУТ по отношение на разстоянията между тях, вкл. и през улица. ПУП за всички нови сгради с височина над 75 м ще се одобряват от Столичния общински съвет.

Изказвания от пленарната зала:

Христо Проданов /"БСП за България"/: "Според европейските регламенти и изисквания, на една кокошка, за да се чувства щастлива и свободна, са й необходими 4 кв. метра. Мисля, че в последните години на един софиянец започна да му се полага по-малко, отколкото на една свободна и щастлива кокошка в ЕС. Така че трябва да се замислим и да направим конкретни стъпки за решаване поне отчасти на проблемите. Ако гласувам "за", това означава ли, че ще решим проблема с небостъргача в кв. "Стрелбище"?"

Александър Ненков /ГЕРБ/, вносител на проекта: "Законопроектът има за цел да каже къде могат да се строят високи сгради и къде не могат. София се развива балансирано. Колкото по-бързо приемем закона и го усъвършенстваме, толкова по-вероятно е такива проекти, които споменахте, да не се случат по начина, по който се предлагат. Но инвестиционният интерес не може да бъде спрян."

Искрен Веселинов /"Обединени патриоти"/, председател на регионалната комисия: "Решението за обособяване на специални зони за високо строителство е една добра идея. Между първо и второ четене ще бъдат предложени промени в закона относно новите правомощия на главния архитект и районирането."

Още по темата - София ще бъде разделена на 6 големи зони по отношение на височината на новите сгради

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg