Facebook YouTube
Регистрация

Кубът – домът на учените сред природата

В новия брой 6 на сп. ГРАДЪТ СГРАДИ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 11.01.2018, Автор: Philip Morris Bulgaria
[579 прочитания]

Фотограф: Philip Morris

Пълния текст четете в новия брой 6 на сп. ГРАДЪТ СГРАДИ

Инвеститор: Филип Морис Интернешънъл
Проектант: Burckhardt+Partner, Лозана, Швейцария
Местоположение: Ньошател, Швейцария
Изпълнител: HRS Real Estate Ltd., Фрауенфелд, Швейцария
Начало на строеж: 2005 г.
Край на строеж: 2008 г.
Стойност на проекта: над 120 млн. шв. франка

В Швейцария е, нали?

Нюшател – в 14-те километра кристално чиста вода на езерото се отразяват градове като Йвердон-ле-Бен, Еставайе-ле-Лак и, естествено, самият Нюшател. Над града можете да видите лозята с грозде Chasselas и Pinot Nero, а на североизток – една необичайна ултрамодерна сграда, която трудно ще разгадаете отдалеч. Особената кубична форма на тази сграда естествено й дава името "Кубът". Това е научно-изследователският център на тютюневия гигант "Филип Морис Интернешънъл" (ФМИ). Професионалният дом на повече от 400 учени, токсиколози, химици, биолози, математици и техници, който затварят вратите на Кубът в 17 часа и тръгват към личните си домове, най-вече с велосипеди, по пътя, който се извива около езерото.
Автор: Philip Morris

Градско планиране  
Изключителният пейзаж, сред който е разположена сградата, предназначена за научноизследователска и развойна дейност на Филип Морис, а именно на първа линия на брега на езерото, е огромен плюс за цялостния архитектурния проект. Кубът е не само знаковото място, от което започва община Нюшател,  но и истинска градска забележителност. Проста, чиста и елегантна геометрия.  
Особено внимание е отделено на гледката към сградата от жилищния квартал, разположен на близкия хълм. За да покаже значението на чистата околна среда за компанията, покривът е смес от повърхности - система от стъкло и зеленина.
Автор: Philip Morris

Архитектура
В проекта е приложен нов подход към традиционната система при сградите с обособени крила. Основната система на крилото се трансформира в озеленена среда: чрез фрагментиране и извличане на обеми от основната паралелепипедна рамка се получава специфична геометрия, в която са разположени отделните пространства. По този обикновен начин сградата "оживява". Тераси, градини, мостове, платформи, зони за отдих, свързващи звена в заседателните зали, социални места – всичко това създава един лабиринт, който превръща животът в сградата истинско преживяване. Благодарение на стъкленото покритие на сградата, всички помещения могат да бъдат използвани през цялата година. Това позволява на обитателите на Кубът да седят на "откритите" тераси, да използват "отворените" зали за срещи, да се насладят на кафе-пауза в "откритата" градина, да работят и да общуват в открити пространства.
Във входната галерия са разположени повечето общи пространства, като рецепция, бар, ресторант, магазин, като има директен достъп до залата за събития, заседателните зали и гардеробната.
Трите крила събират лабораториите и офисите. Между крилата, големите атриуми предлагат пространства с невероятни гледки към езерото от различните мостове, които ги пресичат. Представата за приземният етаж е като за "Тютюневи градини", които предлагат на посетителите обиколка през различните сортове тютюни. Мостовете, преминаващи между крилата, се използват не само като начин за придвижване, но и като пространства за общуване. Терасите и градините в офисните пространства позволяват почивки и срещи на закрито със спиращите дъха гледки. Архитектурата на сградата е поверена на Таскс Буркхард+Партнърс АГ.

Тайните на Кубът
Всичко се случва в пространствата на куба и трите му вътрешни мини сгради, известни като Вода, Земя и Вятър. Огън обаче няма. Защото тук се създава бъдещето на тютюневата индустрия. А то е бъдеще без огън и без дим. В Кубът вече 10 години се разработват бездимните продукти на Филип Морис, които се използват чрез нагряване посредством специално хай-тек устройство IQOS, приличщо на телефон от ново поколение. Кубът е домът на тази комплексна технология, с която се премахва горенето и така значително се намаляват вредните частици, които се отделят при запалената цигара.
В Кубът можете да посетите различните лаборатории, в които научните експерти на ФМИ тестват качествата на продуктите. На първия етаж се намира Лабораторията за димни машини (Cerulean SM-405XR), която пресъздава най-различни климатични и барометрични условия, от тези на пустинята до тези на най-високите върхове, за да тества отделяният при употребата на IQOS аерозол. На вторият етаж се намира лабораторията за генетична токсикология, в която на изкуствено създадени бронхи и бели дробове се изследват възможностите за поява на мутации, а на третия етаж са разположени лабораториите за контрол на качеството.  Тестовете за това, че системата за нагряване на тютюн IQOS не оказва отражение върху качеството на въздуха в затворени помещения се доказва чрез редица изследвания в специално симулирана среда на живот и работа, като мястото за тези тестове е отново там. Всичко това под стъкления покрив на Кубът – архитектурното бижу на Нюшател.

Публикацията е направена със съдействието на Philip Morris Bulgaria

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg