Facebook YouTube
Регистрация

Международното училище в Копенхаген

В новия брой 6 на сп. ГРАДЪТ СГРАДИ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 10.01.2018, Автор: Градът.бг
[368 прочитания]

Фотограф: Градът.бг

Четете в новия брой 6 на сп. ГРАДЪТ СГРАДИ

Международно училище Копенхаген
Проект C.F. Møller
РЗП 25 000 кв.м
Година на завършване 2017 г.
Автор: Градът.бг

Новата сграда на за Международното училище в Копенхаген е разположена в пристанищния район Nordhavn. Комплексът от 25 хил. кв.м е дом на най-голямата институция за средно образование в града с 1200 ученици и 280 преподаватели и администрация. Проектът на модерното здание осигурява гладка връзка с околната пристанищна застройка и създава усещане за откритост и лекота. Пешеходната зона в съседство предстои да се превърне в район за разходка край порта с възможност за релакс и разнообразни дейности.
Автор: Градът.бг

Автор: Градът.бг

Основната сграда е организирана като една база с няколко по-малки модули от пет до седем етажа, всеки от които специално адаптиран към нуждите на децата на различна възраст и етап на развитие. Например класните стаи за най-малките са по-големи с пълен набор от функции за разнообразни дейности вътре и наоколо, всяка със собствено зелено пространство и зони за сценични дейности, физически активности и др.
Автор: Градът.бг

Автор: Градът.бг

Разделянето на комплекса на модула улеснява дейностите на общността, изграждането на собствена идентичност и лесната ориентация.
Четирите блока са изградени върху базово тяло, което включват фоайе, спортни съоръжения, столова, библиотека и многофункционални зали. Това решение дава възможност класните стаи да бъдат затворени извън обичайните учебни часове, а общите части да останат отворени за училищни и извънучилищни активности и прояви на общността.
Автор: Градът.бг

Ситуация

Автор: Градът.бг

Основното тяло включва и тераса на покрива, която функционира като училищен двор за всички ученици, особено за най-малките, осигурява безопасна среда и гарантира, че учениците няма да рискуват да отидат прекалено близо до водата или да напуснат границите на комплекса.
Разпределение етаж 1

Автор: Градът.бг

Разпределение партер

Автор: Градът.бг

Уникалната фасада на сградата включва 12 хиляди соларни панела, което създава визуален ефект на пайети. Фотоелементите покриват 6048 кв.м и генерират 200 MWh годишно - над половината от годишното електропотребление на комплекса, с което училището се превръща в най-голямата интегрирана слънчева централа в Дания. Освен чисто практическите си цели те са и част от учебния план с възможностите учениците да наблюдават процесите по електропроизводство и да работят с данните в часовете по физика и математика.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg