Facebook YouTube
Регистрация

Димитър Савов, Национална асоциация на строителните предприемачи: Заявяваме готовност да бъдем активни участници във формирането на "Визия за София"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 09.01.2018, Автор: Градът.бг
[549 прочитания]

Снимка: gradat.bg

Прочетете в брой 6 на списание ГРАДЪТ

Димитър Савов е изпълнителен директор на строително-инвестиционната компания BLD и член на управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). BLD е една от общо 19 български строителни компании, членуващи в създадената преди година неправителствена организация.
Дейността на членовете на асоциацията е съсредоточена предимно на територията на Столичната община. Развитието на София по балансиран, устойчив и модерен начин е от основно значение за НАСП. Членовете й вярват, че за постигането на европейска визия на столицата ни е важно да се отвори диалог между всички заинтересовани страни, в това число и строителните предприемачи. Поводът за това интервю е инициативата на Столичната община и главния й архитект Здравко Здравков "Визия за развитие на София и крайградските територии до 2050 г.", чието изготвяне бе гласувано от Столичния общински съвет.


Г-н Савов, Националната асоциация на строителните предприемачи от година работи активно по темата бъдещето на София. На какъв етап се намирате и какво предстои?

Създадохме браншовата организация, защото усетихме един много засилен обществен натиск. Без да сме го очаквали, за дни предприемачите се превърнахме от мениджъри с ясен план за бъдещето, каквито по дефиниция сме, в едни лутащи се по институции и оправдаващи се пред обществеността хора. Това не просто е неприемлива среда, но в дългосрочен план имаше риск да повлияе негативно на живота на всички, в това число на онези, които вярват, че именно строежите са големият проблем на столицата ни. Със създаването на НАСП ние искахме да отворим явен диалог, защото вярваме, че това е най-ефективният подход. Бих казал, че има сериозно подобрение в лекотата, с която нашата гледна точка се възприема. Ние, строителните предприемачи, сме само една от многото замесени в темата страни – гражданите като самоорганизиращи се, неправителствените организации, общината, главният архитект, всички други архитекти, специалистите по градоустройствено планиране. Ние разбираме, че всички роли са важни за изграждането на ясна и устойчива във времето стратегия за развитие на града ни. Това, което малко ме тревожи, е липсата на решителност у управниците ни и нежеланието им да гледат в далечна перспектива. Много се радваме, че има инициатива от страна на Столичната община да се създаде дългосрочна стратегия за развитието на града. "Визия за София" е проект, който ние подкрепяме.

Как намирате идеята за изготвяне на визия с хоризонт до 2050 г.?
Ние градим домове. За нас обозримото бъдеще е минимум един човешки живот. Да мислим с поглед напред само за 5 или 10 години ограничава много възможностите. Колкото и динамично да се променя светът, а с него и средата, има устойчиви във времето неща. Градовете имат история, София има пластове векове под нас, уникални творби на архитектурата по улиците в центъра, пет десетилетия развитие в посока изграждане на "спални" и не е редно ние да гледаме на този град все едно започва или свършва с нас. Затова желанието ни е в диалог, който се води от професионалисти с опит и визия, да бъде изградена ясна стратегия за позиционирането на София на картата на европейските столици. Това включва всички аспекти на живота ни – от чистотата на въздуха, който дишаме всички, през трафика и придвижването, до достъпността за хората в неравностойно положение. Нали разбирате, че по тези критерии на практика няма никакво значение представител на коя социална група си. Градът е еднакво добро или лошо място за живеене за всички свои граждани по ключовите си характеристики. Така е било, така и ще бъде.
 
Какво очаквате да съдържа "Визия за София"? Имате ли вече наблюдения върху работата на екипа и проведохте ли разговори?
Успяхме да се срещнем с представители на екипа на "Визия за София" по наша инициатива и да поговорим с тях неофициално, защото те все още не са поели инициативата да ни поканят за активен участник. Ние смятаме, а доколкото разбрахме и екипът на "Визия за София", че в досегашните опити за колаборация между бизнеса и вземащите решения се получават най-сериозните пролуки. Много се надяваме, че ще получим покана от тяхна страна в най-скоро време. Що се отнася до вече оформените публично становища на екипа на "Визия за София", те успяват да обобщят това, за което ние от бранша от години алармираме. На първо място, проблемът с набирането на информация – различията във формата на данните, липсата на свързаност на голяма част от тях, липсата на единна система за събиране на информация от администрацията, експлоатационните дружества и доставчиците на услуги и бизнеса, както и липсата на яснота за развитието на много от публичните проекти. На пръв поглед всички са ангажирани с публичните пространства и тяхното облагородяване, но на практика ние нямаме ясно разпределение на кварталите и районите – оставени са да се саморегулират и само благодарение на кризата, която помогна браншът да се изчисти от непрофесионалните играчи, ние успяваме да балансираме липсата на ясна стратегия, като следваме добрия пример, който виждаме по света. Но го правим ние, инвеститорите, защото искаме нашите клиенти да живеят по-щастливи в домовете си. А по документи, ако се замислите, ние нямаме дори дефиниция на междублоково пространство, все още чакаме Наредбата за градската среда. И това е още един повод да заявя публично готовността ни да бъдем активни участници в процеса на формиране на ясна визия.

На какви принципи трябва да се стъпи според вас, когато се оформя "Визията за София"?
Принципът на изграждане на пространства и общности е установен вече и той следва основните правила на отговорното поведение: стабилна икономика, стабилно общество, стабилна околна среда. Към момента ние знаем, че бизнесът в София е добре дошъл, той дава своя принос за развитието на града, но носи и натоварване, пренаселване в определени зони, затрудняване на трафика в тях. Обществото губи постепенно своята толерантност към тази инвазия и търси отговори, защото започва да губи представа накъде ще вървим и в какъв град ще живеем след 10 години – забързан, в който хората са отдадени изцяло на работата си и нямат пространства за споделяне, или пък град, гостоприемен и жив, изпълнен с възможности за забавления и спорт. И не на последно място, докато търсим отговор на тези въпроси, как овладяваме ефектите върху околната среда, как подобряваме показателите като чистота на въздуха, как опазваме дърветата и в нашия частен случай – как свързваме града с планината, без да нанасяме щети в дългосрочен план.

Всичко, което говорите, звучи нетрадиционно визионерски. Има ли шанс да се случи такава голяма промяна в град, в който все още най-активен е дебатът за паветата на бул. "Дондуков"?
От нас зависи. Ние сме заявили твърдо, че имаме желание, компетенции, готовност да работим заедно с местната и държавна администрация, за да се развива градът стратегически правилно. И няма как да стигнем далеч, ако не сме решили накъде ще тръгнем. Затова първата ни цел е да повдигнем разговора за крайната точка. Искаме през есента на 2018 г. Столичният общински съвет да приеме визия, която ни дава далечна ясна перспектива. А след това по-лесно ще се изготвят стъпките, които включват и тези ежедневни въпроси, важни за нас, строителните предприемачи, каквито са тичането по етажите на администрациите с кашони документи, както и неяснотите около изграждането на всяка улица.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg