Facebook YouTube
Регистрация

Желязната църква в Истанбул възвърна блясъка си

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 07.01.2018, Автор: Радостина Попова
[714 прочитания]
 
Фотограф: informo.bg

Реставрираната българската църква "Свети Стефан" в Истанбул, известна като Желязната църква, бе открита тържествено в присъствието на министър-председателя на България Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Реставрирането на "Свети Стефан" е в рамките на междуправителствено споразумение между София и Анкара. Обновяването на храма е на стойност около 16 млн. турски лири (3,5 млн. евро). Петнадесет милиона са осигурени от турската държава и един милион от българската държава.

Ремонтът на храма, продължил 6 години, е изпълнен по проект на архитект Фикрие Булунмаз. Реконструкцията започва от носещите колони, като някои от тях са подсилени, други, към които ръждата е била по-безмилостна, са сменени с нови, по-големи. 

Възвърнат е целият блясък на вътрешността на църквата, като всеки елемент е свален, номериран, реставриран и върнат на първоначалното си място.

Реставрационните дейности се извършват по нови технологии, използват се бои, издръжливи на корозия, а новите тухли, които са вложени в основата на църквата, са изработени от материали, близки до тези на оригиналните. 

 
Фотограф: DarikNews

В архитектурно отношение църквата "Св. Стефан" е единствена по рода си в света. Проектът е на арменския архитект Ховсеп Азнавур, а изпълнението – на австрийската фирма "Рудолф фон Вагнер". 

Храмът е построен в имот, дарен през 1849 година за българските черковни нужди от княз Стефан Богориди – българин от Цариград и влиятелен османски чиновник. Основният камък на църквата "Свети Стефан" е поставен от екзарх Йосиф I на 27 април 1892 година. Тъй като теренът е нестабилен архитектът предлага конструкцията на църквата да бъде от предварително изготвени сглобяеми железни плоскости, а не с бетонни основи.

Търгът за изработването на чугунените елементи на църквата е спечелен от виенската фирма "Рудолф Филип Ваагнер", макар тя да не е строила дотогава железни храмове. Но Ваагнер вече има стабилен авторитет в областта на железните изработки – на виенското изложение през 1873 година компанията излага продуктите си в оргомен павилион от стъкло и желязо.

Елементите, тежащи 500 тона, са изработени във Виена между 1893 и 1895 и са откарани с железницата до Триест, а оттам с параходи до Цариград. Желязната конструкция на църквата е сглобена на принципа на Айфеловата кула. Конструирането й приключва на 14 юли 1896 година. 


 
Фотограф: m.netinfo.bg

Трикуполна и с кръстообразна форма, отвън храмът привлича погледа с красивите орнаменти на украсата. В архитектурно отношение отвън църквата съчетава елементи на необарок, неоготика и византийски стил.

Интериорът също е изработен във Виена – коринтски колони, ангелчета и флорални мотиви са завинтени или занитени във вътрешността. Стилът на интериора има ар нуво влияние – първият пример за ар нуво в Истанбул.


Иконостасът е направен от московската фирма на Николай Ахапкин, иконите са изписани от руския художник Клавдий Лебедев, а шестте камбани са отлети също в Русия, в Ярославъл във фабриката на Пьотър Оловянишников. Две от шестте камбани звучат и до днес.

В двора на българската църква "Св. Стефан" в Истанбул са погребани българските църковни дейци Иларион Макариополски, Авксентий Велешки, Мелетий Велешки и Паисий Пловдивски.
 
Фотограф: informo.bg

 

 

Добави коментар Коментари (1)

  • Преглед на профил #1 Алф неутрално, 15.01.2018 12:53
    Чудесно изглежда и много ме зарадва, че се намери начин светинята на църковните борби да си възвърне блясъка.
    Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg