Facebook YouTube
Регистрация

Architectural Record: Топ проекти на 2017

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 03.01.2018, Автор: Николай Тодоров
[827 прочитания]

Фотограф: Danica O. Kus

Louvre Abu Dhabi - Ateliers Jean Nouvel
В този междукултурен проект Нувел реализира луксозно завършени галерии, поместени в бели кубове, под огромен купол от преплетени елементи, който контролира слънчевата светлина.

56 Leonard Street, Ню Йорк - Herzog & de Meuron
57-етажен небостъргач от привидно хаотично натрупани кубове - една динамична добавка към хоризонта на Манхатън
Фотограф: Iwan Baan

Pierre Boulez Hall, Берлин - Gehry Partners
Франк Гери е голям почитател на концертната зала в Берлин по проект на Ханс Шарун, но неговият собствен принос към градския хоризонт приютява учудващо семпъл и проникновен интериор: елегантна елипсовидна форма в топло дърво за концертна зала с 693 места в новата музикална академия на Даниел Баренбойм, чиято основна мисия е преодоляване на политическите и културни различия.
Фотограф: Roland Halbe

Japanese Garden Cultural Village, Портланд, САЩ - Kengo Kuma and Associates
Първият по-голям проект в САЩ на японския архитект - изисканото минорно трио в портландския парк включва елементи от традиционната японска архитектура без буквално копиране.
Фотограф: Jaremy Bittermann

Enigma, Барселона - RCR Arquitectes and Pau Llimona
Ако архитектурата на един ресторант има за цел да символизира неговата кухня, то интериорът на RCR - носител на наградата Прицкер за 2017 г., едва ли ще даде и най-малката представа за това какво ще ядете. Материалите, използвани за създаване на обтекаемото сребристо-сиво пространство с вълнообразен таван са трудни за отгатване точно толкова, колкото и съставките на екзотичните ястия в менюто.
Фотограф: Damaso Perez

Cornell Tech, Ню Йорк - Morphosis and Weiss/Manfredi
Новаторски и изискан колкото и неговата архитектура, този университетски кампус изразява новата идентичност на експериментални учебни планове от дигиталната ера, които комбинират докторски програми и обучение по предприемачество.
Фотограф: Field Condition

Vijversburg Visitor Center, Титсерк, Холандия - Junya Ishigami & Associates and Studio Maks
Впечатляващ павилион със стъклени стени - авангардна структура, комфортно разположена сред исторически парк в малък град в крайбрежната холандска провинция Фризия.
Фотограф: Iwan Baan

Auditorium, Плазенция, Испания - SelgasCano
Малко са архитектите, съумяващи да играят с цветове и необичайни материали по-добре от испанското архитектурно дуо, което накрая вижда завършването на стартиралия преди десет години проект. Облицованата в полупрозрачни ETFE панели сграда изглежда като кацнал в градските покрайнини гигантски метеор, отвътре стълби, стени и подове изненадват с микс от червено, оранжево и жълто.
Фотограф: Iwan Baan

Zeitz MoCAA, Кейп Таун - Heatherwick Studio
Превръщането на бивш пристанищен склад в музей на модерното африканско изкуство почива на решението на архитектите от Heatherwick Studio "да издълбаят" огромни кухини в бeтонните зърнени силози, някои от които по 60 метра, и да оформят зашеметяващи атриуми от загадъчни сводове и криви.
Фотограф: Mark Williams

La Massana Fine Arts School, Барселона - Carme Pinós
Триумфът на сградата е не само в характерните за Pinós ъглови форми, но и в начина, по който комплексът се вписва в плътната градска тъкан докато в същото време е обърната към вибриращия исторически площад, който също е бил обект на реновация по проект на испанското архитектурно студио.
Фотограф: Inigo Bujedo Aguirre


Пълният текст на статията

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg