Facebook YouTube
Регистрация

Над 600 млн. лв. от ОП "Региони в растеж" са за повишаване на енергийната ефективност на обществени и многофамилни сгради

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 02.01.2018, Автор: Градът.бг
[489 прочитания]
Реновираната сграда на община Сандански.<br />

Реновираната сграда на община Сандански.

Фотограф: МРРБ

Над 600 млн. лв. са отделени в рамките на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 – 2020 г. за подобряване на енергийната ефективност в обществени и многофамилни жилищни сгради в страната.

"По този начин даваме възможност те да бъдат по-екологични от гледна точна на енергопотребление и за спестяване на средствата, които бихме давали като разходи за отопление, а това дава възможност за нови инвестиции." Това коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова при посещението си в Сандански, където присъства на откриването на реновираната с европейски средства сграда на общината.

"Ползите от всички наши проекти за енергийна ефективност са много, но най-важното в този е, че повишаваме качеството на услугата към гражданите чрез обслужване на едно гише и по-добра достъпност до всичко необходимо за тяхното ежедневие като услуга от общината", подчерта тя.

Заместник-министърът обърна внимание, че градът има възможност да се превърне в един от основните центрове на растеж в Югозападна България. Това ще се случи не само с осъществяваните по програмата проекти на обща стойност над 9 млн. лв., но и заради строителството на участъка Кресна – Сандански на АМ "Струма", което се очаква да завърши предсрочно до края на 2018 г., обясни тя. Всички дейности за обособяване на индустриална зона в рамките на града ще доведат до нов облик на района и ще дадат възможност за повече работни места, по-висока икономическа активност и за по-добро качество на живот на хората в него, каза още Деница Николова.

Проект "Енергийна ефективност на административна сграда - Общинска администрация Сандански, община Сандански" е на обща стойност 487 539,20 лв., от които 475 539,20 лв. са безвъзмездна финансова помощ. След обновителните дейности сградата е с подобрено техническо състояние, намалени са разходите за енергия, постигнато е по-високо ниво на енергийна ефективност. На откриването присъстваха кметът на града Кирил Котев и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.
Фотограф: МРРБ
Фотограф: МРРБ

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg