Facebook YouTube
Регистрация

Георги Киров, Colliers: Чуждестранните инвестиции влязоха в България със значително закъснение

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 29.12.2017, Автор: Христо Николов
[587 прочитания]

Фотограф: Градът.бг

Прочетете интервюто в брой 5 на списание ГРАДЪТ

Г-н Киров, какви са причините за засиления чуждестранен интерес към инвестиции в търговски центрове в България – глобални (приток на инвестиции към ЦИЕ), макроикономически (по-висок икономически растеж, ръст на доходите и потреблението), пазарни (подобряване на финансовите резултати на моловете) или др.?

Причините са главно наличност на капитали за региона на Централна и Източна Европа, евтин кредит, добро макроикономическо представяне на България. Също така другите водещи страни от ЦИЕ, главно Чехия и Полша, са много скъпи и там има значително по-голяма конкуренция между купувачи да придобиват имоти с доход. Бумът на инвестиции продължава вече над 2 години в развитите пазари от ЦИЕ и тук този подем идва със значително закъснение. Преди 5 години инвеститорите от Южноафриканската република (ЮАР) правиха под 5% от общия оборот в ЦИЕ. В момента според изследване на Colliers този дял е приблизително 20%, което при над 12 млрд. евро инвестиции е близо 2.5 млрд. евро на година в ЦИЕ.
 
Защо южноафриканските инвестиционни фондове се обособиха като най-активната група купувачи на търговски комплекси в България?
Инвеститорите от ЮАР са склонни да поемат повече риск, също така да държат активи и да ги управляват активно за по-дългосрочно. Много от южноафриканските купувачи са или посветени на инвестиции и активно управление на молове, или голяма част от портфолиото им е в молове. По този начин тези инвеститори имат синергии с дейността им в други държави, като част от връзките им с търговци-наематели са на регионално или глобално ниво. 
 
Очаквате ли в следващите месеци активността на фондовете от ЮАР да се насочи и към други сегменти на бизнес имотите в България – офис сгради, хотели, логистични комплекси, ритейл паркове и т.н.?
Вероятно ще се насочат към друг вид активи, както и към строежи.
 
Как оценявате постигнатата доходност (yield) при обявените инвестиционни сделки с молове през 2017 г. в сравнение с предишни транзакции в България и в сравнение с настоящи в региона на ЦИЕ? Очаквате ли да продължи тенденцията за спад на доходността и до какви нива?
Доходността на последните сделки е между 7.0 и 7.3%. Като цяло тази доходност е сходна на сделки с молове от 2007 и 2008 г. В момента лихвите по кредити за подобни сделки са на рекордно ниски нива (под 3%), което позволи да се направят сделки при доходност от 7%. Дали ще се понижи още доходността е трудно да се прогнозира. В момента освен с фондове от ЮАР няма сделки с други големи инвеститори и въпросът с ниската ликвидност (малко на брой играчи, които да си продават и препродават активи) остава като значителен риск фактор за България в сравнение с Чехия или Полша.
Не на последно място БВП на човек от населението в България е много по-нисък от водещите икономики в ЦИЕ и е нормално да има разлика във възвращаемостта, т.е. България да е малко по-евтина като пазар и да предлага малко по-висока възвръщаемост. Да добавим, че вече няколко години има повишени нива на инвестиции (в България са факт от 6 месеца), което добавя несигурност докога ще има евтин кредит и наличен капитал за придобивания.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg