Facebook YouTube
Регистрация

BBC: Най-впечатляващите проекти за 2017 г.

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 28.12.2017, Автор: Николай Тодоров
[1293 прочитания]

Фотограф: Alamy

Herzog & de Meuron: Elbphilharmonie, Хамбург
Отворила за посетители през януари 2017 г., дългоочакваната и изключително скъпа концертна зала Elbphilarmonie в Хамбург е може би най-голямото архитектурно събитие на годината при обществените сгради. Новият дизайн внася динамика в района на старите докове. Полупрозрачната структура се издига с кристални вълни над възстановен стар тухлен склад, който пресъздава атмосферата на германския пристанищен град. Интериорът е една история и едно приключение - каквито трябва да бъдат големите концертни зали и опери. Посещението на операта е особено подходящо решение за суровите зимни дни в Хамбург, когато духат северните ветрове, а гостите имат възможност не само да слушат музика в почти идеални акустични условия, но и да се разхождат, да ядат и да пият и да се наслаждават на зимните пейзажи на града и морето.


Жан Нувел: Louvre Abu Dhabi, ОАЕ
Фотограф: Alamy

Първият филиал на световния музей Louvre е всъщност тази малко противоречива художествена галерия за 3 млрд. лири. Проектът под палещите слънчеви лъчи на остров Саади край бреговете на Абу Даби очаква още забележителни сгради като част от впечатляващ музеен комплекс. Заобиколеният от стени и подобни на лабиринт улички проект на Нувел използва стилизирани традиционни арабски елементи. Всички 23 музейни галерии са оформени като отделни сгради, защитени от слънцето от голям плуващ над тях купол с общо 7850 перфорирани и преплетени панели от стомана и алуминий, които освен слънцезащита осигуряват игра на светлосенки.

Zaha Hadid Architects: Жп гара Napoli-Afragola, Неапол
Фотограф: Zaha Hadidi Architects

Поразяващият образ на новата жп гара - част от 13 станции от разширяващата се италианска скоростна жп мрежа, се извива над осем жп коловоза в предградията на Неапол. Проектът е символ на динамизма на новите италиански железници за скорост от 300 км в час с модерни влакове и жп гара с изглед към Везувий. Регионът, известен със земетресения и вулкани, намира израз в динамичната архитектура на Zaha Hadid Architects. Въпреки че изглежда монолитна, огромната сграда е съставена от отделни части, които могат да се движат независима една от друга при земетресение. Освен с висока архитектурна и дизайнерска стойност, жп гарата се асоциира и с възраждането на икономическото и социално развитие на Южна Италия.

MVRDV: Библиотеката Tianjin Binhai, Тианджин, Китай
Фотограф: Alamy

Фасадата на тази обществена библиотека в Китай прилича на гигантско око, вторачено в посетителите и към многобройните туристи, които искат да фотографират впечатляващата сграда. "Зеницата" представлява кръгла заседателна зала в центъра на пететажното здание. Белите стени са "украсени" с книги, повечето от които разположени прекалено високо, недостъпни и… изцяло декоративни и изработени от алуминий. Дизайнерска и странна, тази необикновена библиотека по проект на датското студио MVRDV има за основна цел да разкрие пред местните жители света на книгите. Във фоайето, частично скрити от погледа, са разположени обособени зони за четене, зали за срещи и за работа с компютър. Въпреки първото впечатление сградата на библиотеката е напълно функционална и всъщност отговаря на своето предназначение.

6a architects: Juergen Teller studio, Лондон
Фотограф: 6a architects

Разположеният в лондонските предградия проект на германския художник и фотограф Юрген Телер показва колко много може да бъде постигнато върху сравнително незначителен и тесен градски терен. Зад сивата бетонна фасада са разположени три модула - офис и архиви, студио и трапезария, над тях е жилищната част с вътрешен двор градина. Грубата бетонова повърхност e окъпана в обилна светлина с игра на сенки и зеленина. Проектът напомня на древните римски къщи, тясно притиснати една до друга в гъсто застроена среда.

dRMM: Hastings Pier, Източен Съсекс, Великобритания
Фотограф: Alamy

Пристанищната зона Hastings Pier, реновирана по инициатива на родения в Хейстингс вокалист на групата Madness, става известен след като печели британската награда за архитектура Stirling през 2017 г. Проектът за възстановяване на викторианската застройка е на архитектите Alex de Rijke и Sadie Morgan от dRMM.

BIG: Lego House, Билунд, Дания
Фотограф: Alamy

Сигурен начин да се изкажеш отрицателно за един съвременен проекта е да кажеш, че "изглежда като Лего". Известните сглобяеми елементи се появяват през 1949 г. почти едновременно с модернистичната архитектура от Bauhaus и кубистични сгради бързо изпъстрят градовете от Сидни до Сан Франциско. Почти 70 години по-късно виждаме посетителския център в родния град на Lego в Дания, който изглежда като че ли е изграден от гигантски блокчета. Но защо не? Разположеният в съседство исторически парк Legoland със своите дръзки експресивни сгради се комбинира игриво с посетителския център Lego House.

Studio Ko: Музеят Yves Saint Laurent, Маракеш, Мароко
Фотограф: Musée Yves Saint Laurent Marrakech

След първото си посещение в Маракеш през 1966 г. известния френски дизайнер Ив Сен Лоран всяка година започва да прекарва известно време в града, където създава най-новите си модни колекции. Днес тук се намира специален музей с неговото име по проект на Olivier Marty и Karl Fournier от Studio Ko. Тухлената фасада символизира използваните от световния дизайнери фини тъкани, вълна или туид, кремавите стени на входното фоайе създават асоциации за коприна - като че посетителите обличат дреха на известния дизайнер. Комплексният проект с галерии, зали за срещи, кафе, библиотека и книжарница, съдържа символични елементи, които се асоциират с облеклото: лавър, дъб, тъмно стъкло, стъклени тухли, лакирани повърхности, мрамор и опалови плочки.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg