Facebook YouTube
Регистрация

НКЖИ с нов опит за продажба на бившата гара "Пионер" в София

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 07.12.2017, Автор: Градът.бг
[990 прочитания]

Снимка: gradat.bg

Национална компания "Железопътна инфраструктура" ще направи пореден опит за продажба на бившата гара "Пионер". На заседанието си от 6 декември правителството даде съгласие за процедурата, която да се осъществи чрез търг с тайно наддаване. Целта на разпоредителната сделка е да донесе допълнителни приходи на държавната компания.

Теренът с площ 20 дка е част от бившата гара "Пионер"  в сърцето на Борисовата градина и не се ползва от НКЖИ. Имотът се намира в столичния район "Изгрев" и по Общия устройствен план на София попада в зона за спорт и атракции /Са1/. Максималната плътност на застрояване там е 20%, максималният кинт - 0,3, а минималната озеленена площ - 40%. Това означава, че купувачът би могъл да изгради сгради с разгъната застроена площ /надземна/ до 1200 кв. м. Разбира се, това е при условие, че не се ползват вратичките в законодателството, които Столична община и Направление "Архитектура и градоустройство" се опитват от известно време да затворят.

За терена на бившата гара "Пионер" в момента няма ограничение за кота корниз. С внесените в Народното събрание промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община /ЗУЗСО/ се предлага там да има максимална височина от 75 метра.

В последните 10 години за бъдещето на бившата гара се обсъждаха различни варианти - спортен и културен център с подземен паркинг, увеселителен парк. Имаше и няколко несполучливи опита за продажба на терена и даването му на концесия, но оферти не бяха подавани и процедурите бяха прекратявани.

Впоследствие част от терените около гарата, не самият гаров площад, бяха прехвърлени на Столична община. По трасето на демонтираната жп линия, което сече Борисовата градина в посока изток-запад, Столична община има идея да изгради линеен парк с велоалея, с разнообразни места за отдих /пейки, беседки/, с творчески кътове - обособени места за художници.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 2 | март - април 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg