Facebook YouTube
Регистрация

NEPI Rockcastle финализира покупката на най-големия мол в България - Paradise Center

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 07.12.2017, Автор: Градът.бг
[1011 прочитания]

Снимка: gradat.bg

Инвестиционният фонд от ЮАР NEPI Rockcastle съобщи официално, че е финализирал сделката за мол Paradise Center в София. Придобиването се смята за ефективно /в сила/ от 1 декември 2017 г.

Транзакцията, заедно с придобиването на "Сердика Център" по-рано тази година, затвърждава позицията на NEPI Rockcastle на българския пазар, като собственик на двата най-добре представящи се търговски центрове в София, гласи съобщението до инвестиционната общност.

По официална информация сделката е за 252,9 млн. евро при обявена доходност от 7%. Продавач е българската компания "Бул дом", което се разделя с акциите на дъщерното си дружество "Булфелд".

NEPI Rockcastle вече са внесли документи за назначаване на нови управители на фирма "Булфелд" - това ще бъдат румънските граждани Анка-Силвиана Наку, Елиза Предоу, Мирела Флорента-Коваша, Адриан Кириак и Костин-Мариус Барбу.

В края на ноември т.г. Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката за Paradise Center, който е най-големия търговско-развлекателен център в България /82 000 кв. м отдаваема площ/. Антимонополният орган излезе с извод, че оценяваната сделка не води до установяване или засилване на господстващо положение, поради което не е налице опасност да бъде значително увредена ефективната конкуренция на пазара на търговски площи /в шопинг центрове и молове/ в София.

През август 2017 г. NEPI Rockcastle придоби столичния мол "Сердика Център" и офисите над него за сумата от 207,4 млн. евро.
ЗА PARADISE CENTER

Молът с авангардна лайфстайл концепция бе открит през март 2013 г. Търсена е симбиоза между търговия и забавления, подсилена допълнително от мотиви, създаващи усещането за открити търговски улици и паркова среда. Проектът е развит така, че да подчертава околния пейзаж и да рамкира гледки към Витоша от зоната за хранене /food court/. Ключови наематели са "Технополис", "Синема Сити", "Плейграунд", Orange Fitness, Sofia Event Center /за конгресния център/, "Индитекс", Funtopia. 


ЗА КУПУВАЧА

NEPI Rockcastle е инвестиционен фонд с активи за 3,8 млрд. евро. Фондът е създаден през юли 2017 г. в резултат на сливането на NEPI (New Europe Property Investments) и Rockcastle Global Real Estate company. Акциите му се търгуват на борсите в Йоханесбург и Амстердам /Euronext/. Сделката с Paradise Center съответства на стратегията на фонда за инвестиране във водещи търговски обекти в Централна и Източна Европа.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 2 | март - април 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg