Facebook YouTube
Регистрация

Каменна къща в Каварна – трансформация на склад от XIX век

Сградата съчетава уменията на старите майстори и съвременните архитектурни технологии

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 06.12.2017, Автор: Радостина Попова
[1316 прочитания]
От бр. 5 на Списание ГРАДЪТ

 
Фотограф: Ignatov studio
 
Старинен склад от XIX век се превърна в съвременна жилищна сграда по проект на арх. Борислав Игнатов. Тя се намира в непосредствена близост до пристана на град Каварна и е част от ансамблов паметник на архитектурата - каменни търговски складове от XIX век.
Архитектурният проект запазва максимално непроменен историческия дух на сградата, вплитайки в интериора й всички съвременни удобства на модерното жилище от XIX век. Така е създадена Каменната къща, която съчетава в себе си уменията на старите майстори и съвременните архитектурни технологии.

 
Фотограф: Ignatov studio
 
Минало
Старият търговски склад представлява еднообемно пространство, оградено от масивни каменни фасадни стени на изток, север и запад, калкан на юг и скатен покрив на дървена конструкция. През годините покривът и част от западната стена са оставени да рухнат, а по-късно са разграбени за строителни материали.
Източната, северната и южната стена на сградата са запазени и обраснали със зеленина, а западната фасада е полуразрушена.
Община Каварна е издала предписание за извършване на спешен ремонт, тъй като постройката е опасна за здравето и живота на хората.
Останалата част на ансамбловия паметник, включително и старата мелница, също не са в добро конструктивно състояние. Изключение правят две ремонтирани и реставрирани сгради наблизо, които са добър пример за съхраняване на историческото наследство. Те са възстановени и консервирани, като се ползват за сезонно жилищно обитаване.
 
 
Фотограф: Ignatov studio

Настояще
Архитектурният проект на Каменната къща включва реставрация на оригиналната сграда, като тя е пригодена за сезонно жилищно обитаване, без да се променя външният й облик.
Автентичният вид на фасадите на стария склад е запазен, а липсващите детайли и декоративни елементипо тях са възстановени. Стените са изработени от естествен камък, като дебелината на зида е 70 сантиметра. Каменните повърхности на източната, северната и южната фасади са реставрирани и консервирани.
Фасадните отвори на сградата също запазват първоначалното си местоположение и габарити, като са остъклени с дървена дограма и капаци. За осигуряването на повече естествена светлина в интериора са монтирани пет покривни прозореца.
 
 
Фотограф: Ignatov studio

Интериор
Идеята на архитектите е да разделят еднообемното пространство на къщата с емпоре, като на първо ниво се обособи дневна част с хол, кухня, трапезария и баня, а на второ ниво да се разположи нощна част с две спални и баня.
Ковано желязо и дърво допълват старинната атмосфера в интериора, напомняйки за историческата и архитектурната стойност на Каменната къща.
В нея са внедрени най-модерни сградни технологии според световните стандарти за устойчиво строителство. Отоплителната инсталация е решена с термопомпа въздух – вода и подово отопление. Системата намалява разходите за електроенергия и повишава енергийната ефективност на сградата.
 
Местоположение: Каварна
Реализация: 2015-2017 г.
Застроена площ: 173 кв.м 
Проектант: арх. Борислав Игнатов 
Изпълнител: "Йовчо Стоянов -70" ЕООД
Дървени елементи, дограма и дюшеме: "Ви Ен Билдинг" ООД
Метални елементи, ограда, парапети: "Сократес България" ЕООД
Каменни елементи, корнизи, настилки: "Булстоун" ЕООД
Покривни прозорци: "Велукс България" ЕООД
 
Фотограф: Ignatov studio

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 2 | март - април 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg