Facebook YouTube
Регистрация

"Консорциум Банкя 2020" ще възстанови Голямата балнеолечебница в Банкя

 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
от 05.12.2017, Автор: Христо Николов
[2616 прочитания]
Визуализация &quot;Георгиев Дизайн Студио&quot;.<br />

Визуализация "Георгиев Дизайн Студио".

Снимка: -

"Консорциум Банкя 2020" ДЗЗД ще извърши проектиране, реставрация, консервация и социализация на Централната минерална баня в Банкя, известна още като Голямата балнеолечебница.

На 5 декември кметът на район "Банкя" Рангел Марков подписа договор с представителите на сдружението - Янко Шумков, собственик и управител на строителната фирма "Стреза", и арх. Чавдар Георгиев, собственик и управител на "Георгиев Дизайн Студио". На събитието присъстваха Анна Стойкова, зам.-председател на комисията по опазване на околната среда към Столичния общински съвет, представители на местната администрация и общност.

Договорът е за инженеринг /проектиране, строителство и авторски надзор/. "Консорциум Банкя 2020" спечели конкурса на Столична община с предложение за 7,939 млн. лв. с ДДС, след като други кандидати не подадоха оферти.

Кметът Рангел Марков заяви, че при перфектно стечение на обстоятелствата сградата-символ на Банкя ще може да се ползва след 540 календарни дни - през втората половина на 2019 г. Минералната баня е затворена от 2000 г. и оттогава се руши. Масивната сграда е с 5250 кв. м РЗП и е паметник на културата.

При подписването на договора /от ляво надясно/: арх. Чавдар Георгиев, "Георгиев Дизайн Студио", Янко Шумков, "Стреза", Рангел Марков, кмет на район "Банкя".

Фотограф: Район "Банкя"

Възстановяването на Голямата балнеолечебница стана възможно, след като пенсионното дружество "Алианц" закупи право на строеж на хотел върху общински терен в близост до Банята. Срещу отстъпеното право на строеж за 35 години, общината получи сумата от 8,115 млн. лв. без ДДС. Така Централната минерална баня остава общинска собственост и ще бъде ремонтирана, а след 35 години общината ще разполага и с хотела към нея.

"Алианц" ще изгради балнеоложки хотел, открити и закрити басейни, летен театър с над 200 седящи места, подземен паркинг и подземна топла връзка между новия хотел и Минералната баня.

На подписването днес общинският съветник Анна Стойкова и кметът Рангел Марков благодариха на общинските съветници и на кмета Йорданка Фандъкова, че са им се доверили и подкрепили проекта за най-важната за Банкя сграда, която ще се превърне в най-големия балнеоложки център в България и на Балканите, както е било в зората на миналия век.

Очаква се проектът за реставрацията да бъде готов в началото на 2018 г. и тогава да бъде подложен на обществено обсъждане.

Арх. Чавдар Георгиев заяви, че сградата ще бъде възстановена в автентичния й вид по отношение на басейни, декоративни елементи, покрива, цветово оформление и интериорни пространства. Във функционално отношения ще бъде възстановена голяма част от дейностите, свързани с лечебните свойства на минералната вода. Чрез използване на съвременни технологии ще бъдат предложени услуги като балнеология, физио- и кинезитерапия, лечение чрез вода.

Голяма част от сутерена /досега с технически функции/ и подпокривното пространство ще бъдат интегрирани в обществените функции на сградата, обясни арх. Георгиев. В сградата ще бъдат обособени и спа апартаменти от висок клас, които ще се отдават под наем.

ИСТОРИЯТА

Със своята архитектура Голямата балнеолечебница е най-характерната за курорта постройка и с нея завинаги е свързана представата за Банкя. За времето си тя е била единствена по красота и удобства в цялата страна и една от малкото такива бани в Европа.

Строежът на Голямата баня започва на 7 март 1907 г. и завършва на 20 май 1910 г. Открита е тържествено на 24 май 1911 г. Построена е по планове на проф. Хохедер от Мюнхен под прецизното ръководство на архитект Н. Нешев и предприемачите братя Савови от София и Никола Рангелов от Банкя.

За построяването й са изразходвани 824 222 златни лева. Банята е архитектурна перла – фоайе с размери 11 на 11 метра с красив свод, две обширни чакални, помещения за физиолечение, лекарски кабинет, басейни 6,30 на 6,30 м. Всяко отделение разполага с 10 вани, две от които "царски".

Материалите за вътрешното оформление, вкл. стъклените тухли, са доставяни специално от Белгия, Франция и Виена. Всички басейни, курни /корита/ и вани са облицовани с италиански мрамор и мозайки. Кабинетите, вратите и подовете са от славонски дъб. Банята е мястото, от което посетителите, включително и царските особи, са си тръгвали възродени от досега с целебната вода.
 
Фотограф: Район "Банкя"
Визуализация "Георгиев Дизайн Студио".

[-]

Добави коментар Коментари (3)

 • Преглед на профил #1 delchevap неутрално, 06.12.2017 09:48
  Къде точно ще е хотелът, тъй като около банята е парк и градинка. Нали всичко това, което се изброява, няма да е на тяхно място, а паркът няма да се превърне в паркинг?
  Неуместен коментар?
 • Преглед на профил #2 Алф неутрално, 07.12.2017 12:44
  Най-накрая. Такова богатсво прахосваме. Другаде да е станал световен курорт и то отдавна.
  Неуместен коментар?
 • Преглед на профил #3 Kostadin Kalaydzhiev любопитно, 18.12.2017 14:43
  Дано стилът и височината, както и площта на допълнителните строежи не отхапят от парка, гледката или въздуха при банята.
  Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 2 | март - април 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg