Facebook YouTube
Регистрация

Представят иновативен подход за ревитализация на междублоковите пространства

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 05.12.2017, Автор: Радостина Попова
[1788 прочитания]
 
Фотограф: skyscaperCity

"Културна идентичност и енергийна ефективност при ревитализацията на междублоковите пространства на панелните комплекси в София". Това е темата на семинар, който ще представи резултатите от научно-изследователски проект по проблема на 12 декември в УАСГ.

По проекта работи научен колектив под ръководството на проф. д-р арх. Йордан Радев. Той се финансира от Фонд "Научни изследвания" и се реализира на два етапа в периода януари 2015 г. – декември 2016 година.

Целта на проекта е да се създаде и тества методология за планиране и ревитализация на междублоковите пространства на панелните комплекси в София в контекста на архитектурно-културното наследство и устойчивото развитие – в частност биоклиматичната архитектура и енергийна ефективност.

Поставянето на акцент върху архитектурно-историческото наследство и енергийната ефективност на пространствата в панелните комплекси е иновативен подход за устойчиво (социално-икономическо и екологическо) развитие, с цел повишаване качеството на живот на обитателите.

Проектът ще допринесе за равнопоставеност на централните зони и периферните квартали в културните прояви в София чрез децентрализация на културния живот към периферията в контекста на устойчивото развитие на градската среда.

Според участниците проектът ще насочи вниманието към изоставени и занемарени зони, улици или сгради в София.

 
Фотограф: blockareas.bg

Актуалността на изследваната проблематика се потвърждава от зачестилите граждански протести срещу застрояването на различни обекти в панелните комплекси на София – демонстриращи изострена чувствителност към нарушаването на принципа за информирано участие във вземането на решения.

Участието на членовете на общността в целия процес на урбанистично планиране, започвайки от вземането на решения и стигайки до реализирането на дадена стратегия, е ключово условие за изграждането на социално и пространствено устойчива, хармонична и жизнена градска среда, както и за консолидирането на самата общност. За ревитализиране на междублоковите пространства в София следва процесът на натрупване на неравенства да бъде обърнат в процес на акумулиране на предимства – екологични, социални, икономически и културни, обясняват организаторите.

На семинара ще бъдат представени резултати от предварителни проучвания на над 1 000 междублокови пространства, както и конкретни предложения за три обекта (в "Дружба-2", "Левски-В" и "Обеля-1") чрез прилагане на нов подход, генериращ мултиплициращ ефект от иновационното преструктуриране, разширяване, обновяване и усъвършенстване на общоградския организъм.

В рамките на проявата ще се проведе и изложба, която ще бъде подредена до 15 декември в централното фоайе на УАСГ.

Повече информация за проекта ТУК


 
Фотограф: e-burgas.com

Добави коментар Коментари (1)

  • Преглед на профил #1 Алф неутрално, 07.12.2017 12:48
    Като гледам визуализацията, междублоковите пространства са по-хубави от блоковете. Дано минат през санация и дано хората започнат да пазят хубавото.
    Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 2 | март - април 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg