Facebook YouTube
Регистрация

В Стара Загора започва изграждането на индустриална зона "Загоре"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 04.12.2017, Автор: Градът.бг
[1311 прочитания]

Фотограф: Община Стара Загора

Държавата ще подпомогне изграждането на нова индустриална зона в Стара Загора, защото това ще даде тласък за ново развитие в региона, който е една от топ дестинациите по икономическо развитие.

"Инициативата за създаване на ИЗ "Загоре" стартира преди няколко месеца. Идеята е да разширим развитието на бизнеса, да привлечем инвеститори, които да получат добри терени, с добра инфраструктура, да получат административни облекчения – така че да осигурим бърза писта за работа", каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров на форум с участието на бизнеса в града. По думите му опитът на Пловдив, където вече се задъхват, трябва да се използва и естествено да продължи към Стара Загора.
Предложен е общински терен от 110 дка на околовръстния път (бившето опитно поле). На последната сесия на Общинския съвет тази земя е апортирана в ново дружество, където държавата ще се включи с парична вноска, съответна на оценката на апортираната земя. С парите ще се изгради инфраструктурата. Целта е осигуряване на работни места, привличане на инвеститори и разширяване на потенциала с близките градове като Димитровград, Хасково, Сливен, Ямбол, откъдето могат да се привлекат кадри. "Бизнесът иска да се включи с лично участие. Това е нов модел на съвместна работа на институциите, чрез който ще се реализира крайната цел - привличане на инвеститори", каза още кметът. Той уточни, че не се търсят инвеститори, които ще осигуряват стотици работни места, а такива, чието производство е с висока добавена стойност, с високи заплати и квалифицирана работна ръка. В Стара Загора има добре подготвени млади хора, които могат да участват в развитието на индустриалните зони и икономиката в града.

"Има воля много бързо да се вземат решения. Министерство на икономиката ще бъде на разположение за подкрепа на проекта", заяви Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката. Според него при наличие на инвестиционен интерес, може да се включи процедура по Закона за насърчаване на инвестициите и инвеститорът да даде средства за изграждане на инфраструктурата. Според зам.-министъра следващата стъпка е създаване на икономическа зона и на терена на бившето летище. Той припомни, че Министерски съвет прехвърли управлението на 110 дка от земята там на държавната "Българска консолидационна компания" , предстои и останалите да влязат в капитала на държавното дружество. Опциите за летището са да се работи парче по парче до изграждане на инфраструктурата, да се търси публично-частно партньорство или пилотен инвеститор, която да изгради инфраструктурата. Според Борисов, с навлизането на дигитализацията и в търговията, Стара Загора може да се превърне във важен логистичен хъб. 

"Единодействието винаги е предпоставка за успех. Ще доведем докрай проекта с помощта на Министерство на икономиката", обеща кметът Живко Тодоров. Той отново поиска продължаване на децентрализацията и промени в Закона за публично-частното партньорство. 

На форума се обсъдиха и проблемите свързани с липсата на кадри за икономиката. Своите препоръки за решаване на проблема дадоха представители на бизнеса от региона. Зорница Русинова, зам.- министър на труда и социалната политика говори за пазара на труда в страната и региона и за програмите в помощ на бизнеса.  Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев оповести, че има сериозен инвеститорски интерес към региона.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 2 | март - април 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg