Facebook YouTube
Регистрация

"Сънденс Резиденс": Устойчивост, развитие на продукта и високо качество

Инж. Пламен Андреев, управител на "Планекс Холдинг": Следващата стъпка на "Планекс" в подобряването на условията на живот

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 04.12.2017, Автор: Градът.бг
[1294 прочитания]

Фотограф: Planex

Четете пълния текст в брой 5 на сп. ГРАДЪТ СГРАДИ

Проект: Жилищен комплекс "Сънденс Резидънс"
Разположение: кв. "Манастирски ливади запад", София
Начало на строителството: октомври 2017 г.
Срок на реализация: 18 месеца
Площ на терена: 3830 кв.м
Застроена площ: 1662 кв.м
РЗП: 10 382.75 кв.м
Брой апартаменти: 83
Брой магазини: 4
Брой паркоместа в сутерен: 47
Брой дворни паркоместа: 47

Инж. Пламен Андреев, управител на "Планекс Холдинг":
Следващата стъпка на "Планекс" в подобряването на условията на живот
Автор: Planex

Инж. Андреев, каква е стратегията на "Планекс" за инвестиции в жилищни проекти след 2008 г.?
- От 2008 г. досега, а и в бъдеще, стратегията ни е "Устойчивост, развитие на продукта и високо качество". Това е ясно очертаната линия както в завършените ни проекти - трите етапа на комплекс "Акварел" във Варна, "Гама" в София, така и в предстоящите "Сънденс", "Корал" и най-новият, който все още представлява търговска тайна. Целите ни са интензивно развитие на собствени проекти на пазара в София, като планираме реализация на около 80 000 – 100 000 кв.м за следващите 2 до 5 години, в т.ч. "Сънденс", и прилагане на богатия ни опит в създаването на среден и висок клас "затворени" комплекси.
С известна доза нескромност мисля, че продуктът ни ще бъде различен и по-атрактивен от това, което в момента се строи. Моделирането на сградата, издигането в култ на естетиката, спокойствието и сигурността, налагането на още по-високи критерии към архитектурата и материалите са предизвикателствата, с които се справяме и се стремим да надграждаме.
Автор: Planex

Как се промениха търсеният продукт, клиентският профил, финансирането и пазарът?
- Ние добре познаваме нашите клиенти – тези, които са купили от нас по няколко имота, и тези, с които тепърва ще се запознаем – това са хора с критерии, които са достатъчно грамотни, за да дойдат при нас със своите консултанти – инвестиционни и технически специалисти, интериорни дизайнери, юристи.
Те идват при нас, защото знаят, че завършеният проект "на живо" ще бъде по-добър от визуализацията. Защото знаят, че финансирането на проекта е осигурено и той ще бъде завършен. В този смисъл нашата задача е да създадем продукт, който и клиентите, и банките "ще харесат".
Разликата между средния и високия клас на нашите проекти е в местоположението, като това включва изложение, транспортна обезпеченост, панорама, етажност и възможностите за създаване на локална среда. Естетиката, качеството и функционалността са запазена марка на "Планекс", с която не правим компромис и в двете категории проекти.
Пазарът е нещо, което може много бързо да се промени, и неговото анализиране, прогнозиране и оценка едва ли са най-важното сега. За мен по-съществено е, ако пазарът започне да се пренасища от предлагане - какво ще се случи.
Отговорът е, че в такава ситуация възможните губещи ще са лишените от мисъл стандартни проекти. Уникалните проекти, предлагани на разумни, адекватни цени, ще се реализират дори и в по-сложна обстановка. Впрочем и в близкото минало тази тенденция се доказа на практика. 
Автор: Planex

Една от основните ви инвестиции е жилищен комплекс "Сънденс Резидънс" в столичния район "Манастирски ливади". Какви нови идеи и решения сте приложили?
- "Сънденс" не случайно е името на новия ни проект. Избраното от нас изложение на жилищата изток - запад и ситуирането на сградата в парцела е в основата на този избор. Сутрин сградата "посреща" слънцето, а вечер го "изпраща".
Архитектурно-конструктивната схема на сградата представлява едно тяло с дълбочина 20 ми напречни оси през 7.50 м. По този начин малкото жилище (една спалня) е на една ос, а на ос и половина се получава апартамент с две спални. Ние съобразихме и очакваното търсене с типовете апартаменти - тези с една спалня са приоритетно от източната страна, а тези с две спални са от западната - с поглед към детската площадка и парковата среда. Защо – защото предполагаме, че малките апартаменти ще бъдат купени от млади двойки, за които е важно слънцето сутринта, а семейните с деца (наши клиенти за западните апартаменти) ще предпочетат следобедната топлина на слънцето, когато ще си пишат домашните. Апартаментите с три спални са в "челото" на сградата, с поглед към Витоша, с изложение юг - изток и юг - запад.
Избраната архитектурна схема, по която работим повече от две години, предполага просторни помещения - дневни с широчина 3.75 м, добре естествено осветени, удобни за едно съвременно обзавеждане. Всички тераси са тип "лоджия", което осигурява относителна самостоятелност на всеки апартамент спрямо съседния. Нестандартното ситуиране на сградата в парцела даде възможност да се обособи малък, добре озеленен парк с водно огледало, зона за почивка и детска площадка. Така сградата се дистанцира от улиците за по-добър комфорт на обитаване.
Осигурени са оптимално необходимите паркоместа в подземен паркинг и на терена, на партерно и полуподземно ниво са проектирани търговски площи.
Особено внимание обърнахме на общите части в сградата – просторно фоайе с портиерна, стълбищна клетка с два асансьора и окачена фасада, "зелени зони" на входа и на всеки етаж. Общите части ще се изпълнят по оригинален интериорен проект.
Относително "скучната" монохромна околна среда - тя ни провокира сградата ни да бъде цветният акцент на района, да бъде разпознаваема и да създава настроение. Ще го постигнем с ефектна HPL обвивка от един дървесен и два цветни декора на RESOPAL, разиграни като слънчева плетеница на западната фасада - с видимост и от двете улици. Парапетите са стъклени, за да се елиминира тяхното участие във фасадното решение.
"Сънденс" вече има разрешение за строеж, осигурено финансиране от Райфайзенбанк и стартира като строителство.
Проектът ще бъде завършен до 31 март 2019 г., т.е. 18 месеца след издаване на разрешение за строеж.
Автор: Planex

Като мениджър на строително-инвестиционна компания кои са факторите, които все така продължават да възпрепятстват строително-инвестиционния процес?
- Ако става дума за административното обслужване – изработване и одобряване на ПУП, одобряване на проекти и издаване на разрешение за строеж – имайте предвид, че в много други европейски държави това е още по-трудно и по-бавно. Не искам да критикувам администрацията.
Съществените проблеми са тълкуването на ЗУТ и изграждането на инфраструктурата.
Скоро на обществен форум главният архитект на Варна каза, че правилното прилагане на закона и подкрепата на предприемаческата инициатива в рамките на закона са му помогнали купчината застояли преписки да се стопи. Въпросите са принципни – главните архитекти трябва да имат по-сериозни правомощия и свобода както при вземането на решения, така и по отношение оценка на архитектурните качества на проектите и съответствието им към средата, в която те ще бъдат изградени. Те трябва "да контролират" естетиката на градската среда  и да са отговорни за резултата. И затова да се разчита на архитекти, а не само на чиновници. В тази посока следват промени в ЗУТ, а защо не и в нов закон, построен на устойчиви правила и принципи.
Изграждането на инфраструктурата, естествено обвързана и с отчуждаването на терени, е следващият съществен проблем. Самото изграждане би могло да се преразпредели като финансова тежест между общините и предприемачите, но отчуждаването, проектирането и впоследствие въвеждането в експлоатация и експлоатирането следва да бъде ангажимент на общините.
И този ангажимент да съпровожда или още по-добре да предхожда предприемаческата инициатива. Улесняването на тези процеси също така е свързано с промени в законите и другите нормативни актове.
Автор: Planex

Какви са инвестиционните планове на "Планекс" като стратегия и конкретни проекти?
- В началото частично отговорих на този въпрос. Сега само ще добавя – предстоят ни проекти на високо европейско ниво, стъпваме на опита и успехите както в строителството, така и в продажбите, имаме амбицията и възможностите да затвърдим позицията си сред най-добрите на пазара.
 

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 2 | март - април 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg