Facebook YouTube
Регистрация

Комплексът "Сан Стефано Плаза" бе сертифициран по BREEAM - световния стандарт за устойчиво строителство

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 01.12.2017, Автор: Градът.бг
[1065 прочитания]

Фотограф: "Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт"

Комплексът "Сан Стефано Плаза" получи сертификати по BREEAM International 2013 (световен стандарт за устойчиво строителство) на специална церемония в София. Британската сертифицираща организация е дала оценка Excellent (Отличен) за трите части на комплекса – жилищна, търговска и офис. Жилищната част на "Сан Стефано Плаза" е първата в България, която получава такива сертификати.

В разработването на проекта за комплекса е обърнато особено внимание на съхраняване на духа на някогашната пивоварна фабрика "Прошеково пиво". На атрактивно място, ъгъла между улиците "Сан Стефано" и "Шейново", е изградена малка сграда, оформена в архитектурен стил, характерен за началото на миналия век, в която се е помещавала известната бирария. Мерките за опазване на културно-историческото наследство са съществена част от изискванията, които поставя методът BREEAM за оценка на сградите.

"При изграждането на комплекса са използвани сертифицирани материали, вградени са съвременни интелигентни системи за управление и контрол. Предвидено е максимално ниво на енергийна ефективност, което паралелно с грижата по опазването на околната среда има ефект в намаляването на разходите за обитаване и поддръжка. Керамичната фасадна облицовка е самопочистваща се, с антибактериално покритие и 1000 кв. м от нея  пречистват въздуха както 70 средноголеми дървета. Изградена е система за сградно управление с която контролираме и управляваме от разстояние всички основни инженерни системи – осветление, климатизация, вентилация, слънцезащита, охранителни системи, поливна система", заяви инж. Николай Караянев, изпълнителен директор на "Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт".

Николай Караянев, изпълнителен директор на "Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт" /вляво/ получава сертификата за устойчиво строителство от Мартин Таузънд, директор "Устойчиво развитие" в сертифициращата организация BREEAM.

Фотограф: "Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт"

Сред иновативните системи в комплекса е зарядната станция за електрически автомобили в подземния паркинг. Тя се захранва с електроенергия, произведена от фотоволтаичната инсталация. Това решение е част от мерките, препоръчани от BREEAM с цел сградата да бъде "по-зелена", като се спестява отделянето на въглеродни емисии. В "Сан Стефано Плаза" е изграден резервоар за събиране на дъждовна вода, която се използва за поливане на растителността в комплекса. 

Според изискванията на BREEAM в цялата сграда са проведени измервания за нивата на естествена осветеност и те значително надвишават минималните стойности както според българското законодателство, така и според BREEAM. Вложените висококачествени строителни материали не съдържат вредни летливи органични вещества. Акустичните характеристики на сградата също са проверени чрез контролни измервания, доказващи добрата среда за обитаване в изградените пространства.

"Изграждането на този комплекс в съответствие с водещия метод за устойчиво строителство BREEAM е постижение, което допринася за нашата обща цел за създаване на по-добри сгради за обществото и околната среда! Връчването на този сертификат е малък жест за огромната работа, извършена за получаването на този сертификат. Тази сграда е на изключително високо ниво  и разширява границите, изтегля бранша напред. Това е важно не само за града и неговия облик, а показва как да бъде градено бъдещето" – каза при връчване на сертификатите Мартин Таузънд, директор "Устойчиво развитие" в сертифициращата организация BREEAM. Той благодари на екипа на арх. Андрея Момерин за дългогодишните им усилия за положителна промяна на строителния пазар, както и на инвеститора и всички, участвали в изграждането на този комплекс. Работата по оценката е продължила близо 4 години - процес, в който активно е съдействал главният изпълнител "Геострой" АД.

На церемонията зам.-кметът на район "Средец" Любомир Ковачев благодари на инвеститора, проектантите и строителя. Той заяви, че проектът е сериозно стопанско начинание, което се вписва в стратегията на Столична община "София - зелен град" и изрази надежда да има повече "зелени" сгради в града.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 2 | март - април 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg