Facebook YouTube
Регистрация

Ще бъдат връчени наградите в националния конкурс "Сграда на годината 2017"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 13.12.2017, Автор: Градът.бг
[4435 прочитания]
Символ на конкурса е статуетката "Човекът и неговото творение", дело на известния скулптор Петко Москов.

Символ на конкурса е статуетката "Човекът и неговото творение", дело на известния скулптор Петко Москов.
Снимка: gradat.bg

Над 60 новопостроени и реновирани сгради от цялата страна участват в тазгодишното издание на националния конкурс "Сграда на годината". Официалната церемония и гала вечеря за връчването на наградите ще бъде тази вечер, 14 декември.

Събитието ще бъде излъчено от 15 ч на 16 декември /събота/ по БНТ 1, както и от 20,45 ч на 17 декември /неделя/ по БНТ World.

Проектите са разделени в 13 категории, ще бъде връчен и приз "Сграда на публиката".

Организаторите на "Сграда на годината" отделят особено място на реализираните проекти - паметници на културата и сгради, свързани с духовността и съхраняване на националната памет. Категория "Паметници на културата" и тази година е изпълнена с вълнуващи реализации: първият изцяло новоизграден катедрален храм /главен храм на епархия на БПЦ/ от почти век в България - "Св. Св. Кирил и Методий" в Ловеч, "Перперикон - минало за бъдеще" в община Кърджали, "Консервация и реставрация на турски склад в района на крепостта "Баба Вида" и адаптацията му в археологически музей – епиграфски център" във Видин, "Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили "Хелвеция и Грифони" в община Казанлък, "Реставрация и адаптация на къща "Клианти" – една от най-старите жилищни сгради в АИР "Старинен Пловдив", ДКЦ "Авис Медика" в Плевен.

Силната динамика в жилищното строителство доведе до обособяване на 4 отделни категории: сгради до 10 000 кв. м РЗП, сгради над 10 000 кв. м РЗП, жилищни комплекси от еднофамилни къщи и жилищни комплекси от многофамилни сгради. Най-добрите сгради, завършени през 2017 г., оформят тенденциите при "Производствени, логистични и търговски сгради", "Хотели и ваканционни комплекси", "Офис и корпоративни сгради", "Болници". Ще бъдат отличени и най-добрите реализирани проекти в категориите: "Сгради образование", "Сгради спорт", "Атракционни сгради" и "Зелени сгради".

Най-добрите сгради в България ще бъдат оценявани от авторитетно жури, съставено от представители на ресорните институции, бизнеса, културата, академичните и професионални общности. Председател на журито е Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Оценявайки голямото значение на новопостроените сгради за подобряване на градската среда, тази година своята оценка ще дадат и трима главни архитекти на големи общини – арх. Здравко Здравков /на София/, арх. Виктор Бузев /на Варна/ и арх. Веселина Илиева /на Бургас/.

През 2005 г. в рамките на националния конкурс бе поставено началото на инициативата "Вечните сгради на България". Целта е подпомагане, възстановяване и съхранение на паметници на културата и обекти с важно историческо значение. Първите подкрепени обекти бяха Боянската църква "Св. Никола и св. Пантелеймон" и Музеят на Уста Колю Фичето в Дряново.

През 2017 г. "Сграда на годината" инициира нова дарителска кампания: набиране на средства за изографисване на Ловчанския катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий". Досега е завършена работата само по северния, южния и централния иконостас – дело на едни от най-добрите майстори в България. Официалното начало на кампанията ще бъде дадено на церемонията "Сграда на годината 2017".

Националната художествена академия (НХА) с подкрепа на "Сграда на годината" подготвят друга полезна инициатива: за естетизация на интериорни и екстериорни пространства на новоизградени сгради чрез експониране на съвременно българско изкуство – живопис, графика, скулптура, керамика, резба и др. Идеята е да се подпомогнат млади автори от НХА, които ще изложат творбите си в новите сгради, под ръководството на проф. Греди Асса и проф. Николай Драчев, ректор на академията. Повече за инициативата четете в брой 6 на сп. ГРАДЪТ и на сайта на "Сграда на годината".

"Сграда на годината" се организира от "ГРАДЪТ Медиа Груп" под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с подкрепата на браншовите организации в проектирането и строителството. Националният конкурс е учреден през 2002 г. и е най-значимото събитие в областта на инвестиционните проекти, архитектурата и строителството в България. Целта му е да бъдат отличени най-добрите постижения през годината.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg