Facebook YouTube
Регистрация

На дискусия в парламента: Предприемачи, архитекти, урбанисти и строители критикуваха промените в ЗУЗСО

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 23.11.2017, Автор: Христо Николов
[1987 прочитания]
С новите текстове се предлага една от зоните за строителство на небостъргачи да бъде покрай бул. &quot;Цариградско шосе&quot; - след 7-и километър до р. Искър.<br />

С новите текстове се предлага една от зоните за строителство на небостъргачи да бъде покрай бул. "Цариградско шосе" - след 7-и километър до р. Искър.

Снимка: -

Браншови организации на предприемачи, архитекти, урбанисти и строители засипаха с критики измененията в Закона за устройството и застрояването на Столична община, подготвени от Направление "Архитектура и градоустройство" и внесени в парламента от група депутати от ГЕРБ. Това стана на обществена дискусия в Народното събрание, организирана от регионалната комисия.

Въпреки негативните становища, Столичната община, главният й архитект Здравко Здравков и Столичният общински съвет (СОС) продължават твърдо да настояват за спешни промени в закона, с които да се създадат ясни правила за застрояването на града, да се затворят вратички, даващи възможност за многократно превишаване на строителните параметри и да се заложат територии за строителство на много високи сгради.

Близо двучасовото обсъждане започна с презентация на арх. Здравко Здравков, в която той мотивира най-важните промени. Главният архитект на СО обърна внимание на проблема със смесените многофункционални зони (Смф), пръснати из цяла София, в които няма ограничение за височината на сградите. Акцент в изказването му беше и прословутият чл. 27, ал. 3 от ЗУТ, който в комбинация със Смф дава възможност и за неограничена плътност и интензивност на застрояване (кинт) и води до претоварване на територията. С предложенията в Смф зоните вече ще има максимална кота корниз - между 15 и 125 метра в различните части на града (виж повече - ТУК). А чл. 27, ал. 3 ще важи само за парцели с площ до 500 кв. м.

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков

Фотограф: НАГ

В парламента бяха дошли и редица ключови фигури от ГЕРБ в Столичния общински съвет, за да дадат подкрепата си за промените в ЗУЗСО - Елен Герджиков, председател на СОС, Николай Стойнев, зам.-председател на СОС, Силвия Христова, председател на архитектурната комисия към СОС, Лорита Радева, председател на комисията по опазване на околната среда към СОС. Районни кметове като Любомир Дреков ("Лозенец") също настояха за приемането на новите текстове.

С отрицателно становище обаче излезе Камарата на архитектите в България.

"Не сме съгласни с принципите и начина, по който се опитва да се решат тези проблеми. Ние смятаме, че проблемите са не само в София, а в цяла България и те са заложени в Закона за устройството на територията. Нашето желание, инициатива и апел към народните представители е да се фокусират върху ЗУТ и да не се пилее енергия в редактиране на ЗУЗСО. Проблемите трябва да се решат за цялата страна, а не да се прави специален ЗУТ за София, след време ЗУТ за Пловдив, Варна и т.н. Скептични сме, че текстовете може да бъдат оправени между първо и второ четене - има много проблеми, има поставяне на СОС над Народното събрание в определени случаи", обяви арх. Борислав Игнатов, председател на УС на КАБ.

И добави, че камарата е солидарна с арх. Здравков и смята, че градовете трябва да се развиват по умен и регламентиран начин, за да няма натиск върху администрацията за изключения и специални случаи. Но за целта ЗУТ трябва да бъде кардинално преразгледан и заменен с ново законодателство, което действа в европейските държави, каза арх. Игнатов. (предложенията на КАБ - виж ТУК)

"Ние сме подготвили становище по промените в ЗУЗСО, в което в 11 точки дефинираме проблемните текстове и казуси. Част от тях дават изключително големи правомощия на Столичния общински съвет за създаване на специфични правила и норми, свързани със застрояването на терени, и то по субективен начин. Според нас това ще доведе до административен произвол и напрежение в общината. Въпреки това приветстваме усилията за промяна на ЗУЗСО, за нас те трябва да са в посока опростяване и възпитание", заяви Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи. Той допълни, че интересът на предприемачите и цялото общество е да има точни и ясни правила, които да регламентират отношенията граждани-предприемачи-община-клиент.

"Съгласни сме със заложените цели в законопроекта и изнесените от арх. Здравков основни предизвикателства в столицата. Но за максималните височини, които се предлагат - ефектът ще бъде обратен, защото тези нива не са доказани с изследвания. Не приемаме предложената кота корниз до 50 м в историческия център, особено в близост до археологическия резерват "Сердика-Средец" - това е прекалено голяма височина за този район. Дискусията дали София да се развива като компактен или разстлан град е много дълга и няма как да бъде обхваната при подготовката на законопроект. По отношение на основния проблем - чл. 27, ал. 3 от ЗУТ, подкрепяме становището на КАБ, че би трябвало да се преосмисли целия закон за устройството на територията, за да няма вратички", сподели Ангел Буров от Съюза на урбанистите в България.

"Ние също сме входирали становище в парламента, което е по-скоро критично. В него се критикуват основни противоречия от правно-технически характер. Принципно обаче прави чест на арх. Здравков волята и желанието му за промяна. Структурирането на София във височинно отношение е много разумно. Отправям известна критика и за начина, по който проектът беше внесен - трябваше предварително да бъде съгласуван с всички браншови организации, имащи отношение към въпроса", обяви Николай Станков, председател на УС на Камарата на строителите в България. Камарата принципно подкрепя движението на закона напред, но след като текстовете се канализират и се намери балансирано решение.

Предложените промени страдат от много юридически пороци, каза инж. Димитър Начев от "Българско общество за строително право".

Инж. Иван Каралеев, председател на УС на КИИП.

Фотограф: Градът.бг

Положителни мнения за промените в ЗУЗСО изказаха инж. Валентин Йовев, зам.-министър на регионалното развитие, инж. Иван Каралеев, председател на УС на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране /КИИП/, инж. Георги Кордов, председател на РК на КИИП София-град и арх. Георги Бакалов, председател на УС на Съюза на архитектите в България. Арх. Иван Аврамов, председател на РК на КАБ София-град изрази готовност колегията да се включи с експерти при детайлното обсъждане на промените между първо и второ четене.

Депутатът от БСП Георги Свиленски също даде подкрепа за внесените промени от името на народните представители от левицата, избрани от София. Ще подкрепим законопроекта на първо четене, но ще бъдем безкрайно бдителни да бъдат затворени вратичките, споменати днес. Имаме много критични забележки и между първо и второ четене ще направим нашите предложения, каза депутатът.

"Проблемите са на масата, оттук може да направим две неща - или да вървим в посока на разрешаването им, или да влезем в дребнотемие. Но няма ли да се окажем в ситуация, че докато се съобразим с всички становища и предложения, вече ще бъде късно за всякакви промени", коментира Александър Ненков от ГЕРБ, вносител на промените в парламента.

Дискусията бе закрита от председателя на регионалната комисия в парламента Искрен Веселинов /"Обединени патриоти"/. Той обяви, че не знае кога промените в ЗУЗСО ще влязат в дневния ред на парламента, но в случай, че минат на първо четене, обеща да включи представители на браншовите организации и на Столична община в работната група за второ четене.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg