Facebook YouTube
Регистрация

Ремонтът на площад "България" пред НДК приключва до края на месеца

На фирмата-изпълнител "Джи пи груп" са възложени допълнителни дейности

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 16.11.2017, Автор: Радостина Попова
[1103 прочитания]
Фотограф: Джи Пи Груп

Ремонтът на площад "България" пред НДК ще приключи в края на месец ноември, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че на изпълнителите от ""Джи пи груп" са възложени допълнителни дейности, които не са включени първоначално в проекта.

Компанията ще трябва да изпълни допълнителни облицовки на стълбищни клетки и елемент към парапета, с цел по голямо удобство за хората.

Фотограф: Джи Пи Груп

Архитектурният проект за преустройството на площада е изготвен от "Ателие Серафимов архитекти". Разработката запазва съществуващия архитектурен облик на пространството, като предлага минимална намеса в средата и подменя компрометираните от времето елементи.

В реализацията на проекта са инвестирани 5 млн. лева. Ремонтните дейности включват подмяна на гранитните плочи, поставяне на хидроизолация и дренажна система на зелените площи, бордюри, стъпала, изграждане на нови парапети около фонтана и стълбищата към подлеза.

Фотограф: Ателие Серафимов Архитекти

Нов детайл е пешеходният пасаж, който е оформен около отвора над фонтана в подлеза. Целта е да се увеличат и обогатят гледните точки към сградата на НДК. Минувачите за пръв път имат възможност за директен централен поглед към двореца.

Над фонтана е монтиран нов парапет с оригинален дизайн и декоративно осветление. Проектирани са и специални тактилни ивици, които да подпомагат придвижването на незрящи в площадното пространство.

Пълна информация за проектите, които променят градската среда, можете да откриете в дигиталната база данни pds.bg
Фотограф: Ателие Серафимов Архитекти
Комплексът НДК е най-значимият и мащабен проект, реализиран в България от началото на 80-те години на миналия век. Архитектурният проект на основната сграда на НДК е изготвен от екип с ръководител арх. Александър Баров, а оформлението на околното пространство е дело на колектив, начело с арх. Атанас Агура. Главен проектант на парковата среда е ланд. арх. Валентина Атанасова. През годините пространството на НДК се е превърнало в притегателно място за посещения, отдих и разходки на столичани и гостите на града.


Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg