Facebook YouTube
Регистрация

България представи Епископската базилика и античните мозайки на Пловдив в централата на ЮНЕСКО в Париж

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 15.11.2017, Автор: Градът.бг
[540 прочитания]
Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и Ирина Бокова, доскорошен генерален директор на ЮНЕСКО<br />

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и Ирина Бокова, доскорошен генерален директор на ЮНЕСКО

Фотограф: Община Пловдив

Пред многобройна аудитория от различни държави на церемония, състояла се на 14 ноември вечерта в централата на ЮНЕСКО в Париж, България представи Епископската базилика на Филипопол и античните мозайки на Пловдив.
Фотограф: Община Пловдив

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, министърът на културата Боил Банов, президентът на фондация "Америка за България" Нанси Шилър и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева подчертаха в приветствията си желанието на страната ни да покаже на света в пълния му блясък това изключително наследство.

"Днес Пловдив е привлекателна туристическа дестинация, богата на паметници на културата от Античността, Средновековието и Възраждането. Безспорен такъв паметник е Епископската базилика на Филипопол. Със своите около 2000 квадратни метра антични мозайки, датирани в IV и V век, Базиликата е без аналог в България и в Югоизточна Европа.

Вярваме, че този забележителен културен и исторически паметник ще намери достойното си място в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО заедно с римските мозайки, изпъстрили нашия град", подчерта в приветствието си кметът инж. Иван Тотев и допълни: "За Община Пловдив осъществяването на проект за реставрация и социализация на Епископската базилика е огромна привилегия и отговорност, начинание, което заема централно място в програмата ни като културна столица на Европа през 2019 година. Подкрепата, която имаме от българското правителство и Фондация "Америка за България", укрепва вярата ни, че ще превърнем Епископската базилика на Филипопол в паметник на културата от световно значение".

Усилията сега ще бъдат насочени към внасяне на документите за вписването на Епископската базилика на Филипопол заедно с римските мозайки в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО до края на януари 2018 г., за да може предложението на България да бъде разгледано на сесията на международната организация през септември следващата година.

По правилник България има право да предложи само един обект и това ще бъде Епископската базилика, обясни кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и още веднъж благодари за подкрепата на правителството в лицето на министър-председателя Бойко Борисов и на фондация "Америка за България".

На церемонията в централата на ЮНЕСКО в Париж, чийто домакин бе посланикът на България във Франция Н. Пр. Ангел Чолаков, присъстваха досегашният генерален директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура Ирина Бокова, представители на ЮНЕСКО и различни институции, заместник-кметът по култура и туризъм на Община Пловдив Александър Държиков и др.

 


Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg