Facebook YouTube
Регистрация

Пред "Сан Стефано Плаза": Скулптури на братя Прошек

Автор е Георги Чапкънов

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 14.11.2017, Автор: Николай Тодоров
[780 прочитания]

Фотограф: Сан Стефано Дивелопмънт

Скулптури на известните братя Прошек, изработени от Георги Чапкънов, откриха пред "Сан Стефано Плаза".
Фотограф: Градът.бг

Братята от чешки произход Иржи (Георги) и Теодор (Богдан) Прошек са дълбоко свързани с България. Още преди войната подпомагат българските революционни организации - пренасят тайно кореспонденцията на БРЦК, снабдява комитите с оръжие, поддържа близки отношения с Васил Левски и други изтъкнати дейци на БРЦК. След края на войната вземат дейно участие в най–различни сфери на стопанския и културен живот на младото княжество, а известната пивоварна е само една част от тяхната дейност.
Фотограф: Градът.бг

По тяхна идея е построен построява и първият паметник след Освобождението - на Васил Левски, а заедно с двамата им братовчеди Вацлав и Йозеф Прошек построяват Орлов и Лъвов мост. Инициатори са на редица проекти - тухларница, завод за порцелан, фабрика за каолин и др., идейни автори на Варненското пристанище и на планове за урбанизацията на столицата и мн. др. Участвали са в строителството на Народното събрание, създават дружество "Славянска беседа – 1880" и Българското инженерно-строително дружество. Тяхна собственост била резиденция Агрикола (правителствена резиденция Лозенец), първата столична печатница. Двамата братя чехи приели България за своя втора Родина и дори вземат български имена.

"Сан Стефано Плаза" е изграден на мястото на построената през 1884 г. бирена фабрика "Прошеково пиво". Архитектурният облик на фасадата на бирария "Прошеково пиво", част от комплекса, е съхранил автентичния стил, характерен за началото на миналия век и поддържа спомена за значимата в миналото пивоварна.
Фотограф: Сан Стефано Дивелопмънт

Луксозният многофункционален комплекс е разположен на ул. "Сан Стефано" и площад "Братя Прошек", има сертификат по стандарта за устойчиво строителство BREEAM2013 и е със заявка за сграда от ново поколение. Комплексът с разрешение за ползване от февруари 2016 г. взе наградата в категория "Многофункционални сгради" на конкурса "Сграда на годината" 2016. Главен изпълнител е "Геострой" АД, инвеститор - "Сан Стефано Дивелопмънт", проектът е на архитектурно дружество "Сан Стефано" - арх. Стефан Добрев, арх. Илиян Николов и арх. Филип Захариев.
Комплексът е със застроена площ 6500 кв. м, РЗП 55 хил. кв. м, 115 апартамента, 40 търговски обекта, 8 офиса и 488 паркоместа и съчетава жилищна функция с офиси, търговски и експозиционни площи.
Пълна информация за проекта

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg