Facebook YouTube
Регистрация

BalREc 2017: Активен пазар на имоти и стабилни цени

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 10.11.2017, Автор: Радостина Попова
[791 прочитания]

Фотограф: ГРАДЪТ.БГ

Жилищният пазар в София и големите градове е много активен, а цените на имотите са стабилни. Очаква се тези тенденции да продължат и през следващата 2018 година, прогнозираха участниците във втория панел на форума за недвижими имоти и инвестиции BalREc2017.

През 2017 година отчитаме 10% ръст на сделките с жилища в София, като 70% са за покупка на двустайни и тристайни апартаменти. Над 50% от сделките са финансирани с кредити. Наблюдават се исторически ниски нива на лихвите по заемите – 3,3-3,8%. Най-висок процент сделки са сключени на цени между 800 и 1200 евро/кв. м. Това съобщи Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека".

Тя обясни, че средата е водещ критерий за клиентите при избор на жилище. Те търсят не само качествен имот, но и добър транспорт, паркова среда. Важно е да има изградена инфраструктура, която обаче липсва в голяма част от периферните квартали на София. Необходимо е жилищните зони и инфраструктурата да се изграждат едновременно, но за съжаление това няма да се случи скоро, смята Атанасова.

Тя коментира, че централната градска част на София разполага с изградена инфраструктура, но начинът на живот в нея постоянно се влошава. Общината трябва да има съществена роля в подобряването на визията на историческия център на столицата.

Royal Garden на "Галакси Инвестмънт Груп"

Фотограф: Галакси Инвестмънт Груп

Пазарът на жилища е много активен и във втория по големина град в страната – Пловдив, съобщи Мартин Драгоев, директор инвестиции и продажби в Galaxy Investment Group. Според официалната статистика в града се въвеждат в експлоатация около 1000 апартамента на година. Наблюдава се повишение на цените на жилищата и появата на нови, по-взискателни клиенти.

Фотограф: ГРАДЪТ.БГ

На пазара на имоти в Пловдив вече се предлагат по-висок клас жилища, които допреди две години са били изключително малък сегмент. Забелязва се и развитието на добър наемен пазар, тъй като към града има миграция, свързана с разрастването на индустриалните зони.

"Ръстът на сделките на имотния пазар се дължи на това, че българите нямат много алтернативи за инвестиране. Покупката на имот е най-естествения психологически начин за влагане на средства", коментира Драгоев.

Какво трябва да се предприеме, за да се подобри състоянието на градската среда и имат ли бъдеще проектите за затворени комплекси бяха сред основните теми, които дискутираха участниците в панела. Те се обединиха около мнението, че общините и инвеститорите трябва да работят заедно за създаването на качествена градска среда. Според тях жилищата в затворените комплекси са особено търсени на пазара, тъй като предлагат по-добра среда на живот, спокойствие, сигурност и удобства.

Вижте новите жилищни проекти - на www.PDS.bg - интегрираната база данни за актуалните сградни и инфраструктурни проекти в България.

 Жилищен комплекс "Гама" в София на Planex Invest

Фотограф: Planex Invest

Необходимо е да се намери формула, която да регламентира отношенията между общината и инвеститорите при изграждането на инфраструктурата, изтъкна инж. Пламен Андреев, управител на Planex Invest.

 
Фотограф: Градът

"Трудно е да се каже дали средата е хубава или лоша. Тя е по-скоро лоша, но има добри примери – там, където предприемачът е решил да инвестира в околното пространство, в озеленяване, когато е изградил улична връзка извън проекта. Инвестирайки тези средства, той калкулира част от тях за сметка на печалбата си, но друга част се плаща от крайния клиент. Не е справедливо клиентът да инвестира в инфраструктура, защото той плаща данъци за това. Въпросът е доста сложен. Трябва да се инициират разговори с авторитетни представители на местните власти, на които да се изработят принципите за съвместното изграждане на инфраструктурата", коментира инж. Андреев.

 Сграда "Bld Krista" в София
Фотограф: BLD

На пазара има разумни предприемачи, които имат дългосрочно виждане и разбират, че обликът на средата зависи от тях. Компанията BLD работи с общината за развитието на различни инфраструктурни проекти в квартали, в които имаме интерес да строим. Искаме да изграждаме не само жилищни сгради, но да правим и средата в града благоприятна за всички нас. Оптимист съм, че градската среда ще се промени. След около пет години ще има селекция на участниците в строително-инвестиционния пазар и ще останат тези от тях, които имат дългосрочен интерес в този бранш и ги е грижа какъв продукт създават, коментира Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD.

Строителството на инфраструктурата трябва да предхожда изграждането на сградите, но това са много оптимистични очаквания. Инвеститорите са единственият шанс да има качествена градска среда, но общините сами трябва да търсят това партньорство, заяви инж. Веселин Канин, изпълнителен директор на Green Life City Home. Той коментира, че затворените комплекси са хит на пазара, но те решават на парче проблемите на градската среда.

"Създаваме оазис за една ексклузивна група семейства и те се нагърбват да плащат такса, за да поддържат тази среда. Оформят се мини общности, които се чувстват привилегировани спрямо другите, а това създава конфликти между кварталите. Много по-хубаво ще е да няма огради и разпокъсаност, а една цялостна територия, която инвеститорите заедно да облагородяват. Например да изграждат общ парк в района, тъй като по закон всеки предприемач трябва да осигури определен процент озеленяване за проекта си. Това е шансът да постигнем качествена градска среда за всички", заключи Канин.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg