Facebook YouTube
Регистрация

Росен Плевнелиев на BalREc 2017: Българската икономика има здрави фундаменти, време е да строим

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 08.11.2017, Автор: Милена Василева
[1348 прочитания]

Фотограф: Градът.бг

Росен Плевнелиев: "Моята политическа кариера по много ясен начин стартира тук, на този форум, сред тази невероятна общност от хора, които вярват в бъдещето на България, които го строят и инвестират в него. Спомням си как се роди идеята за BalREc, първите конференции. От самото начало съм заедно с вас, това ме прави искрено горд и затова продължавам с вас. Бях любопитен президент, видях много, говорих с всеки, който е Някой на планетата, видях световните лидери, задавах много въпроси и очаквах отговори. Исках да разбера какво се случва на планетата. Исках да съм полезен на моя народ и да продължа да го правя – най-малкото като споделя научените уроци."

"В света днес се случва голяма трансформация и всички се притесняваме. Аз съм човек-символ на това, че много често трябваше да сменям своето амплоа и професия – бях предприемач, министър, президент, инвеститор. Гледах позитивно на нещата. Като инженер съм реалист, но позитивен реалист", каза Росен Плевнелиев, който изнесе keynote презентация на BalREc 2017 на тема "Политика, икономика и инвестиции - мястото на България на глобалната карта".

"Дълбоко вярвам в потенциала на България. Къде се намира инвестиционният пазар на България в момента? Отговорът е в една дума - подценен. Къде е мястото на България днес? Подценено. Гордеем ли се с това, че имаме мултипликатори, които са по-ниски от тези в Румъния и от всяка друга част на Централна Европа? Не се гордеем, имаме още много работа да вършим, но същевременно потенциалът ни е налице и той е много голям. Гордеем ли сме, че сме на дъното на класациите на Европейския съюз по много показатели? Не, но не крия този факт и искам това да се промени. Знам, че имаме страхотен потенциал", започна речта си Плевнелиев.

Президентът говори за три важни за икономиката на страната клъстери. При създаването на автомобилния клъстер /в Президентството/ имало три компании в него. Сега са 135 компании, с 80 фабрики и 35 000 работещи в тях. Клъстерът за информационни и комуникационни технологии се зародил през 2004 г., в един склад в сграда 11 на Бизнес парк София. Оттогава в този клъстер сe създали 18 500 работни места. "Хюлет Пакард" създали 6500 работни места и се разширяват с нови сгради. "Ай Би Ем" работят по нов проект за 1500 работни места. SAP - най-голямата софтуерна компания в Европа, първоначално искали да аутсорснат част от бизнеса си, сега имат хиляди работни места в страната ни. Този клъстер се разви по невероятен начин и създава перспектива за България да бъде регионален лидер и младите да остават в страната, каза Плевнелиев.

Третият важен сектор е аутсорсинг индустрията, която започна да се формира в България през 2002-2004 г. с малки кол-центрове, с по 10-20 човека. Кой би повярвал, че 15 години по-късно ние ще бъдем аутсорсинг дестинация №1 в Европа и № 3 в света, че ще създадем 35 000 работни места в този сектор, риторично попита Плевнелиев.

Трите клъстъра имат амбиция до 2020 г. да удвоят броят на работещите. В сектор автомобилостроене, например, се преговаря за нова фабрика със 7200 работни места. "Това е амбиция, перспектива и потенциал, който е подценен към момента - може би, защото имаме ниско самочувствие. Заражда се сътрудничество навсякъде по веригата на индустрията в България, зараждат се екосистеми - това е вълшебната дума", обясни Плевнелиев. И добави, че "Градът Медиа Груп" /компанията, която организира конференцията BalREc/ се е превърнала в годините в сърце на екосистема, в която бизнесът споделя, сътрудничи, договаря се и така е по-ефективен.

Фотограф: Градът

Втората част от презентацията на Росен Плевнелиев беше визионерска. Акцентът там бе, че в следващите 10 години всичко в света ще се промени - начинът, по който пътуваме, работим, живеем, произвеждаме, строим. "Днес работното място е компютри, свързани в мрежа. Преди няколко месеца шефът на "Гугъл" ми каза във Вашингтон: "Работното място през 2030 г. ще бъде човешкият мозък. Тогава не компютрите, а човешките мозъци ще бъдат свързани в мрежа и ще произвеждаме заедно, по друг начин".

Плевнелиев говори и за възхода на машините и изкуствения интелект. Това ще бъде причината в следващите 10-15 години да изчезнат 60-80% от сегашните професии. "Разговарях и с шефа на SoftBank - най-големият фонд за инвестиции в иновации на планетата. Каза ми, че средният коефициент на интелигентност на изкуствения интелект през 2030 г. ще бъде 10 000. Трябва ли да се притесняваме от драматичната трансформация? Точно обратното", обяви президентът. Според него строителната индустрия, leisure индустрията, всичко свързано с човешкото здраве и благоденствие ще спечелят от предстоящите промени. Причината - хората ще имат повече свободно време: да се грижат за себе си, да пътуват по света. "И да се надяваме, че политиците няма да развалят много нещата", заключи той.

Росен Плевнелиев завърши участието си на BalREc 2017 с надежда инвестиционният пазар в България да се задвижи по-бързо: "Оптимист съм. България стои много добре от гледна точка на всички макропараметри. Всички световни агенции, ЕБВР, ЕИБ, СБ в последните дни се надпреварваха да увеличават коефициента за растеж на нашата икономика - и за 2017 г., и 2018 г. Отговорни сме към следващото поколение - не правим нови дългове, държавният дълг е изключително нисък. Това означава едно: че вашите клиенти и децата им ще могат да спокойно да теглят кредити и да финансират собствените си проекти. Защото държавата управлява финансите си консервативно и не раздава благосъстояние по списък на един или друг политически субект. Имаме много здрави фундаменти, а вие разбирате от строителство. За да расте една къща, да стане висока и красива, трябват здрави фундаменти. Такива са нашите фундаменти - време е да строим".

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg