Facebook YouTube
Регистрация

Йорданка Фандъкова на BalREc 2017: Идва ред на проекти, насочени към хората и към града

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 08.11.2017, Автор: Милена Василева
[1002 прочитания]

Фотограф: Градът

Кметът на София Йорданка Фандъкова откри годишната конференция BalREc 2017 с призив: "Дойде времето на проектите, насочени към хората и към града".

"За мен, като кмет на най-големия град на България, темата за инвестиционните проекти и градската среда е от най-важните, защото включва различните участници. А без диалог и координация помежду ни никой няма да може да свърши добре работата си", каза кметът Фандъкова. И продължи: "Приоритетите ни са София да се развива като зелен и иновативен град – много от вас подкрепиха тази визия. Обединяваме всички наши проекти и цели в тази посока. Темпото на работа, което наложихме в последните години, изведе София на водещо място в страната по отношение на заетост, инфраструктурна обезпеченост, възможности за образование, работа, бизнес, туризъм. София привлича все повече инвеститори през последните години. По последни данни на Института за пазарна икономика София е привлякла 54% от инвестициите в страната и произвежда 40% от БВП на България. В икономиката на града най-голям ръст имат стартиращите компании в IT сектора. Чуждите инвестиции в този сектор достигат 216 млн. евро през 2015 г., или 2% от всички инвестиции в града."

Столична община сама по себе си е сред най-големите възложители в града, за периода 2007-2013 г. привлякохме 3 млрд. лева европейско финансиране. Сред най-големите проекти е метрото. През последните години построихме 21 км, сега се строят 12 км, които ще бъдат завършени до края на 2019 г, допълни Йорданка Фандъкова.

"Политиката ни е да подкрепяме инвестиции и инвеститори, които имат отношение към развитието на града, които имат желание да се включат в постигането на тази визия - развитието на София като зелен и иновативен град, град за хората. Предприехме важни мерки за подобряване на градската среда, продължаваме инвестициите в обновяване на градската инфраструктура и зелената система. За 2018 г. са предвидени няколко големи проекта, които превръщат София в град за хората – това са проектите за цялостна реконструкция на ул. "Граф Игнатиев", на зоната около храм-паметника "Св. Александър Невски", на Западен парк. Улица "Граф Игнатиев" ще се превърне в пешеходна зона със запазване на трамвая. Вече започнахме да инвестираме и в кварталите на София - бурното строителство в града доведе до забавяне в изграждането на инфраструктурата. За мен най-важното е да успеем да създадем механизмите и законовата рамка, които да не допускат да продължи безконтролното застрояване на града. Затова сме направили специално предложение за промени в ЗУЗСО, те вече са в Народното събрание. Важно е да се съобразим с новите условия, с темпото на развитие на града", обясни кметът на Столична община.

В подкрепа на бизнеса действа Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. Тя работи по създаване на дигитални карти на София /с информация за офисите, логистични и индустриалните площи в съответните квартали/, които ще са в помощ на бизнеса.

"Столична община и Столичният общински съвет сме готови да разглеждаме всеки проект отделно, за да гарантираме развитието му. Готови сме да подкрепим всеки бизнес, който работи за своя град, с отношение към хората, които живеят и работят тук. Всяка инвестиция, ако не е насочена към хората, не би имала успех. Затова приветствам новите проекти, с част от тях съм се запознала лично, които предлагат комплексен подход към хората - с възможности за образование, отдих, спорт. Имаме вече в София и такива прекрасни проекти, но все още, за съжаление, има и проекти, които са насочени само и единствено към продажба на определени площи. Мисля, че времето на тези проекти постепенно отминава и е дошло времето на проектите, насочени към хората и към града. Да продължим да работим в тази посока", заключи Йорданка Фандъкова.

Добави коментар Коментари (1)

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg