Facebook YouTube
Регистрация

BalREc 2017: Жилищният пазар - ще продължи ли силната динамика и през 2018 г.

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 07.11.2017, Автор: Градът.бг
[921 прочитания]

Фотограф: Градът

Достигна ли жилищният пазар своя пик от гледна точка на активност през 2017 г.? Какви са прогнозите на водещи професионалисти за 2018 г.?

Ако тези въпроси ви вълнуват, посетете утрешната конференция за инвестиции и недвижими имоти BalREc 2017. Най-значимото събитие за българския пазар започва в 9 ч в Sofia Event Center.


Жилищата са най-динамичният сектор от пазара на недвижими имоти и това дава отражение на програмата на конференцията. За да измерим точния пулс на пазара, разделихме Residential панела на две части. В първата са инж. Пламен Андреев, управител, Planex Invest, Димитър Савов, изпълнителен директор, BLD, Мартин Драгоев, директор инвестиции и продажби, Galaxy Investment Group, инж. Веселин Канин, изпълнителен директор, Green Life City Home, Люба Атанасова, изпълнителен директор, "Имотека".

Инж. Пламен Андреев ще говори за нивото на жилищните сгради, които се проектират и реализират в последните години в България. Вписват ли се те успешно в градската среда или това остава пожелание за повечето строителни предприемачи?

В България има 1,2 млн. незаети и необитаеми жилища, показа нов доклад на Световната банка, изготвен по поръчка на МРРБ. Управителят на Planex Invest ще коментира влияят ли на предлагането тези жилища или става въпрос за остарял сграден фонд, който категорично е извън пазара?

Димитър Савов ще коментира как предприемачите компенсират липсата на разумно градоустройствено планиране и какви са възможните посоки на развитие в тази ситуация. От него ще разберете какви жилища търсят клиентите в средния и във високия ценови сегменти и какъв е интересът към един от най-интересните проекти на компанията BLD - Sofia Slow Life във Владая.

Мартин Драгоев ще акцентира върху динамиката на жилищния пазар в Пловдив - не само от гледна точка на търсене, предлагане и ценови равнища, а по отношение на изискванията на клиента към продукта. Представителят на Galaxy Investment Group ще сподели превръщат ли се във фактор на местния пазар българите, които живеят в чужбина. И още - как липсата на кадри в строителния сектор се отразява на жилищните проекти.

Инж. Веселин Канин ще сподели пред професионалната аудитория дали компанията Green Life City Home ще пренесе концепцията за затворен тип комплекси от Черноморието в София или ще се съобрази с особеностите на столичния пазар. Той ще коментира и гражданските протести в София, породени от липсата на адекватна инфраструктура и среда на живот в някои квартали.

Спряха ли да поскъпват жилищата през 2017 г. - отговор ще даде Люба Атанасова. Изпълнителният директор на "Имотека" ще говори и за дефицита на ново строителство в определени ценови диапазони в столицата, както и за това стигна ли ефектът Brexit до България.

Във втората част на жилищния панел ще участват Георги Ранчев, управител, Residential Park Sofia, Явуз Селек, член на Съвета на директорите, "Гаранти-Коза България", Весела Илиева, управляващ партньор, Unique Estates, Свобода Коджаманова, мениджър жилищни площи, Colliers International, арх. Тихомир Казаков, изпълнителен директор, Stephen George International.

Георги Ранчев ще съобщи новостите за най-актуалния проект на компанията - "Резиденшъл Парк Лозен": на какъв етап е, какво е свършено, какво предстои, започнаха ли продажбите? Той ще сподели и как пазарът приема новите фази на "Резиденшъл Парк София". Управителят на Residential Park Sofia ще коментира има ли място за добре измислени и концепирани проекти в периферните и крайградски територии. Темата е особено интересна, след като преди две седмици главният архитект на Столична община призова строителните предприемачи да насочат проектите си към места, обезпечени с транспортни връзки и градски транспорт /виж изказването на арх. Здравков ТУК/.

Явуз Селек ще разясни съвременните концепции при жилищните комплекси и как тези тенденции са отразени в проекта за многофункционален комплекс Grand Kanyon. Членът на съвета на директорите на "Гаранти-Коза България" ще говори и за предимствата на смесените комплекси - как те пестят времето на хората и облекчават живота им. Селек ще дискутира и факторите, които създават удобна и приятна среда на живот.

Весела Илиева ще сподели какво се случи в света на луксозните имоти през 2017 г. - има ли промени в търсенето, запитванията, броят на сделките, цените и изискванията на купувачите. По данни на БНБ обемът новоотпуснати жилищни кредити до края на септември т.г. е 2,263 млрд. лв., което е значителен ръст от 44% спрямо същия период на миналата година. Но при броят сделки с имоти картинката е друга - общо за България покупко-продажбите намаляват с 6,5% за деветмесечието, а в София увеличението е с 4%. На какво се дължи това разминаване - ще отговори управляващият партньор на Unique Estates.

Свобода Коджаманова ще говори пред публиката за настоящето и бъдещето на комплексите от затворен тип, за предимствата и недостатъците им, за това дали се търсят от клиентите. Мениджърът жилищни площи в Colliers ще акцентира върху новите пазарни тенденции в София по отношение на търсенето на апартаменти с инвестиционна цел. А модераторът на панела ще я предизвика с въпроса задава ли се нов "балон" на жилищния пазар?

Арх. Тихомир Казаков ще представи гледната точка на архитекта по темата какъв жилищен продукт се търси на пазара и как тези изисквания достигат до архитектурните бюра по веригата клиент-предприемач-архитект? Ще попитаме изпълнителния директор на Stephen George International съществува ли и обратната връзка - отворени ли са строителните предприемачи към новите тенденции при проектирането на жилищни сгради и комплекси, тоест вслушват ли се в думата на архитектите.

За регистрация на BalREc - ТУК
С пълната програма се запознайте
ТУК

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg