Facebook YouTube
Регистрация

Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол - кандидати за листата на световното културно наследство

На 20 ноември откриват специална изложба в централата на ЮНЕСКО в Париж

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 31.10.2017, Автор: Градът.бг
[777 прочитания]

Фотограф: ФАБ

С Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол България възнамерява да кандидатства за Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Фотограф: ФАБ

На 20 ноември в централата на световната организация в Париж ще бъде открита изложба, посветена на Епископската базилика и мозайките от римската епоха във Филипопол – истински шедьовър на късноантичното изкуство. Тя е организирана от Постоянното представителство на България към ЮНЕСКО, Министерството на културата, Министерството на туризма, община Пловдив и Фондация "Америка за България".

Вижте специално видео за изложбата

Фондация "Америка за България" и община Пловдив си партнират успешно в разработването на проекта за Епископската базилика. По време на археологическите разкопки през 2016 г. са открити множество артефакти, а от тази пролет проучванията на археолози, реставратори и проектанти продължават с разширен обхват. Разкрита е цялата базилика и двора към нея, за да може бъдещата защитна сграда да покаже археологията в нейната цялост и автентичност на оригиналното й място.
Голямата базилика ще стане част от туристическия маршрут "Античен Филипопол"

Фотограф: ФАБ

За нас е от първостепенно значение опазването и експонирането на археологическите ценности, но и превръщането на обекта в жив организъм и привлекателен център за хората от Пловдив и за туристите в града. Чрез този проект работим и за развиване на филантропията, и на корпоративната социална отговорноств България, чрез привличане на партньори, които да допринесат за успеха на общата ни инициатива, коментира в специално интервю за сп. ГРАДЪТ Нанси Шилър, президент на Фондация "Америка за България".
 

 

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg