Новият дизайн на ресторант "Капитан Кук" в хотел "Маринела", София
Брой 4 на сп. ГРАДЪТ СГРАДИ






Брой 4 на сп. ГРАДЪТ СГРАДИ
Проектът за обновяване и разширяване на ресторант "Капитан Кук" в хотел "Маринела", София, е реализиран в края на 2016 г. Съществуващата зимна градинанепосредствено до японската градина е премахната и изградена наново,за да отговори на повишилите се изисквания на инвеститора за комфорт, светлина, пространство и полезна площ. Изградена е нова метална конструкция, съобразена с разположението на предишната.
Основно преимущество е изгледът към неповторимата градина на хотела, което налага ограждащата конструкция да е изцяло остъклена: за дългата фасада към градината – иновативни плъзгащи се по вертикална ос витрини, събиращи се до 85 см от пода и двукамерен фиксиран стъклопакет по останалите две фасади. Така ограденото пространство е полузатворено отгоре чрез отваряеми твърди тенти и покривно остъкляване скайлайт, предлагащо гледка към извисяващия се вертикален обем на хотела. Покривната конструкция е с наклон към централната конструктивна ос и осигурява простор и насоченост на пространството отвътре навън. Реализираните архитектурни решения позволяват пълно отваряне на зимната градина на ресторанта към околната среда.
При разположението на мебелите в интериора е търсена максимална функционалност и рационално оползотворяване на архитектурните дадености. Фиксираните меки мебелипод формата на прави и извити сепарета са компактно разположени около централните носещи колони и са ориентирани с лице към градината. Свободните маси са по периферията. Настилката от висококачествен естествен паркет придава изтънчен уют.
В дизайна на зимната градина присъстват корабни мотиви в синхрон с интериорните решения от вътрешните зали на ресторанта - централно разположени свободно стоящи колони, подчертани с преплетени корабни въжета. Като част от концепцията централно място в композицията заема 400-килограмов изработен по поръчка от метал и дървени ламели голям полилей - резултат на съвременни техники за параметричен дизайн, окачен отново с корабни въжета. Проектът залага на топло, точково осветление и скрито LED осветление, което да предоставя дискретна функционална светлина за всяка отделна зона и същевременно да подчертава стилните детайли. Цялостното впечатление от зимната градина, визуално свързана с вътрешността на ресторанта, е за лукс и висока класа.
Първият етаж от вътрешното пространство е изцяло преустроен - премахната е съществуващата преградна стена и залата е приобщена към общото пространство. Стилът на интериора изцяло отговаря на реализирания в предишните фази на проекта. Централно място в дизайна заема взаимодействието между оплетения от стари корабни въжета ефектен таван и стилизирания силует на кораб - отново въплъщение на съвременния параметричен дизайн. Параметричният корабен силует е подчертан от големи озеленени стени от двете му страни. Конструктивната противоземетръсна ажурна стена с метална Х-връзка с оплетени въжета чрез искреността на своето решение е ярко изявена в интериора на залата и играе ролята на своеобразен композиционен център.
Цялостната мебелна дейност и всички индивидуални custom решения са произведени по проект на АСА ЕООД от фирма "ТАРСИС МЕБЕЛ". Специално избрани са дизайнерските осветителни тела от фирма PRIZMA Lighting.
В реализацията на проекта е вложено голямо количество творческа страст и висока прецизност при вземането и изпълнението на техническите решения, за да може той да отговаря на всички високи стандарти на запазената марка и класа на ресторанта.
Проект: проф. д-р арх. Калин Тихолов, гл.ас. д-р арх. Евгени Рафаилов, арх. Радул Шишков Площ: 600 кв.м |