Facebook YouTube
Регистрация

Явор Капитанов, предприемач, собственик и управител на компанията "Сити Дженерал - 1": Има възможност да достигнем 80% средногодишна заетост

В брой 4 на сп. ГРАДЪТ СГРАДИ

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 12.10.2017, Автор: Градът.бг
[1723 прочитания]

Фотограф: Hot Springs

Брой 4 на сп. ГРАДЪТ

Г-н Капитанов, от инвестиционна гледна точка защо избрахте с. Баня
за първия ви хотелски комплекс - Hot Springs Medical & Spa Hotel?
В Баня има уникална вода, с лечебни свойства при различни заболявания. Второ – мястото се намира в Разложката котловина, между три планини: Рила, Пирин и Родопите. Най-красивото място в България, с най-прекрасната гледка. И не на последно място – с магистрала "Струма", се съкрати значително времето за път от София, а гръцкият град Кавала е на час и половина.
Фотограф: Hot Springs

Цената на земята беше ли фактор при избора?
Не беше определящ фактор. Цената беше пазарна.
Фотограф: Hot Springs

Разкажете повече за медицинския център в комплекса?
За управлението му направихме съвместно дружество със софийската клиника "Артромедика", която се занимава с кинезитерапия, физиотерапия и рехабилитация на опорно-двитагелния апарат. Медицинският център е напълно готов, наскоро беше сертифициран и вече приема пациенти. Той е предназначен за хора с проблеми с опорно-двигателния апарат – не само за лечение, но и за раздвижване и всички процедури по възстановяване. Предлагаме водна терапия, електротерапия, кални процедури, оздравителни гимнастики за възстановяване от операции. Разполагаме с модерна апаратура от Германия, Италия, САЩ. Като добавим наличието на лековитата минерална вода и басейните, ефектът за пациентите ще бъде голям.
Фотограф: Hot Springs

Към какви клиенти е насочен предимно хотелът – българи или чужденци?
Основният ни клиент е българинът. У нас вече има достатъчно хора, които разбират от хубави места. Очаквам да им покажем, че не е нужно да ходят в Халкидики или някъде другаде, биха могли да си прекарат много добре при нас. Работим активно и с чуждестранни туроператори, за да привлечем туристи отвън. Посетихме няколко професионални изложения в съседните балкански държави и в Германия.
Фотограф: Hot Springs

СПА турист ли е германецът?
Да, но не идва в България. Германците посещават СПА комплекси в Германия, Австрия, Полша, Чехия. Ще направим всичко възможно да привлечем западни туристи. Държавата в лицето на Министерството на туризма разбра, че трябва да се насочи активно към СПА туризма. Този сегмент не се развива адекватно в България. Само се говори. Нямаме обучени кадри, но се надяваме лека-полека това да се промени.
Фотограф: Hot Springs

Достатъчна ли е рекламата на българския туризъм в чужбина?
Опитвам се да си спомня къде последно съм виждал реклама на България. Гледам чужди телевизии и скоро никъде не съм попадал на рекламни клипове за нашия туризъм. Но виждам такива за Македония, Турция, Хърватия, Словения, Армения.
Фотограф: Hot Springs

За колко години планирате да си върнете инвестицията в Hot Springs Medical & Spa Hotel?
За 7-8 години е съвсем реалистично. Смятам, че имаме възможност да достигнем 80% средногодишна заетост. За целогодишен балнеохотел не е невъзможно да постигне такива резултати. При СПА комплексите с минерална вода и медицински център сезонност няма. Както няма сезонност кога хората ще ги заболи кръстът или ще им се наложи операция на коляното. Природата в с. Баня е девствена, въздухът е много чист, там няма замърсяващи производства. Наблизо е едно от най-добрите голф игрища в страната. Чувам, че има намерение за изграждане на малко летище в района. Надявам се най-после да бъде взето решение и за втори лифт в Банско. Проектът не се реализира, защото държавата се страхува от шепа изнудвачи. Но властта ще загуби повече гласове, ако не разреши изграждането на втори лифт и развитие на туризма.

Какви са възможностите за конферентен туризъм вкомплекса?
Разполагаме с конферентна зала за 170 души. Компании вече започнаха да правят семинари при нас и са доволни.

Имате ли планове за допълващи инвестиции в Hot Springs Medical & Spa Hotel?
Ще инвестираме в 3-4 дървени къщи близо до хотела, които ще са подходящи за семейства. Ще направим биостопанство, където ще отглеждаме зеленчуци и плодове за нуждите на хотела.

Как се справяте с липсата на работа ръка в хотелиерския бизнес?
Трудно. Опитни хора се намират рядко. Затова подходът ни е да наемаме млади хора и да ги обучаваме. Европейският съюз "изсмука" качествените хора. Най-работливите българи са в Германия, Испания, Австрия, Англия и т.н.

Вие сте инвестирал в жилищни и офис сгради през годините, а Hot Springs е първият ви хотел – доволен ли сте от постигнатото?
Предизвикателството е сериозно, но като за пръв опит заслужаваме похвала. Елате и ще се убедите.

Имате ли други актуални проекти в областта на недвижими имоти?
Ще инвестирам в две нови жилищни сгради в столичния кв. "Лозенец", в момента вървят градоустройствените процедури. Още 2-3 жилищни проекта са в процес на разработване.

Как намирате състоянието на жилищния пазар в София?
Много по-добро в сравнение с преди две години. Докато продължава миграцията от провинцията към София, пазар ще има. Има логика да се правят и нови офис сгради, защото има безброй малки фирми, които продължават да работят в помещения в жилищни сгради. За да излязат оттам, тези фирми трябва да започнат да печелят. За да печелят, трябва по-силна икономика. За по-силна икономика, трябва по-добра държава. А за по-добра държава трябват по-качествени хора, които да управляват.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg