Facebook YouTube
Регистрация

Пешеходната зона от площад "Св. Неделя" може да достигне до Централни хали

Беше представено заданието за конкурса за цялостна реконструкция на площада

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 11.10.2017, Автор: Веселин Николов, Дневник
[1020 прочитания]

Фотограф: Мария Съботинова

Пешеходната зона от площад "Света Неделя" може да достигне до бул. "Тодор Александров", а след това и до улица "Екзарх Йосиф" при Централни хали. Това каза арх. Ясен Кьосев от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), който представи заданието за конкурса за цялостна реконструкция на площада. По думите му заданието дава единствено насоки за проектантите, без да ги ограничава сериозно.

В началото на тази година главният архитект на София Здравков Здравков съобщи, че общината ще организира конкурс, с който да потърси "световно име", което да изработи проект за обновяването на площад "Света Неделя" и превръщането му в пешеходна зона. За целта той възложи на експерти от "Център за научни изследвания и проектиране" към УАСГ да изготвят заданието за конкурса.

По думите на Ясен Кьосев документът предвижда ограничаване на автомобилния трафик, улеснено преминаване и "пребиваване" на пешеходци, както и развитие на велосипедния транспорт. Кьосев отбеляза, че първата стъпка в тази насока вече бе направена, след като Столичният общински съвет прие да продължи пешеходната зона по бул. "Витоша" в участъка от улица "Алабин" до бул. "Александър Стамболийски". Следващите етапи са движението на автомобили да бъде забранено първо до бул. "Тодор Александров", а след това и ул. "Екзарх Йосиф".

Освен тази възможност участниците в конкурса ще трябва да предвидят в проектите си зони за преминаване на автомобили през площада, което било изискване на Националната служба за охрана.

Площад "Св. Неделя" трябва да се развие като "демократично пространство" за свободно преминаване на пешеходци, срещи, "сблъсък и дебат" и "културна размяна", посочи още Ясен Кьосев. За целта от кандидатите ще се очаква да предложат как да изпъкна архитектурните, археологическите и природните ценности в района и се запази визуалната връзка с бул. "Витоша".

Документът е достъпен на сайта на направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община, като жителите на София имат срок от една седмица, за да изпратят своите становища.

Пълният текст и фотогалерия

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg