Facebook YouTube
Регистрация

SFS Residence на STARH с още една международна награда

Отличието е в категория "Зелена архитектура" на The American Architecture Prize

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 11.10.2017, Автор: Градът.бг
[1153 прочитания]

Фотограф: STARH

След като през март т.г. проектът SFS Residence във Варна на STARH Architects беше отличен в конкурса Architizer A+Awards, жилищният проект спечели още една награда за проектиране в престижен международен конкурс - The American Architecture Prize, раздел "Зелена архитектура". В ръководеният от арх. Светослав Станиславов екип участват архитектите Ива Костова, Димитър Кацаров, Радостина Петкова, Георги Пасев, Христо Душев.
Фотограф: STARH

Сред впечатляващия голям брой участници, лауреати и конкуренти в конкурса са силни проекти от цял свят (www.architectureprize.com). Това е второто отличие на архитектите от STARH на този конкурс. През 2016 г. с почетна награда беше премиран проектът A3 на столичния бул. "България", който в момента е пред завършване.
Фотограф: STARH

Проектът за жилищна сграда SFS (Sea Forest Stone) Residence е ситуиран в к.к. "Чайка" на 150 метра от Черно море в имот със силна денивелация от запад на изток с девствен ландшафт, съдържащ в себе си ценни дървесни видове и естествени скални образувания.
Най-голямото предизвикателство бе създаването на съвременна, органична сграда, която да се впише с лекота в контекста на средата, коментира арх. Светослав Станиславов. Целта е сградата да изглежда лека, ефирна и ненатрапчива, да работи заедно с всички елементи на ландшафта без да доминира. В план сградата представлява издължен правоъгълник, ситуиран в най-високата западна част на имота.
Фотограф: STARH

Функционално SFS е развита на 5 жилищни етажа и един приземен, предвиден за паркиране. На всеки от жилищните етажи са разположени по 7 апартамента, разделени на два входа. Апартаментите са с правилна, ортогонална форма и големина от 55 до 118кв.м. Всички са с благоприятно географско изложение и морска панорама. Лоджиите и големите витрини осигуряват максимален контакт с природата и морето.
Фотограф: STARH

Фотограф: STARH

Дизайнът е продължение на чистата и ясна форма в план и представлява паралелепипед, от който са отнети елементи в ъглите и централните зони. Използваните два материала- стъкло и финландско термо дърво, придават модерен вид на сградата и спомагат за нейното хармонично вписване в заобикалящата среда.

Сайтът на архитектурно студио STARH Stanislavov Architects

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg