Facebook YouTube
Регистрация

Габор Такач, управител на ИРМ ЕООД: BIM проектирането няма алтернатива

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 30.11.2017, Автор: Градът.бг
[1994 прочитания]

Фотограф: ИРМ

Брой 5 на Списание ГРАДЪТ
Г-н Такач, как ще коментирате вашето развитие - от продажба на софтуер до BIM услуги?

- От 2001 г. фирма ИРМ е представител на софтуерни продукти за архитектурно и инженерно проектиране: Allplan, Cinema 4D, SCIA Engineer, Frilo и DC-Software. Към днешна дата разполагаме със значителен пазарен дял и голяма част от водещите компании в областта на строителното проектиране вече използват нашите продукти и услуги.
С течение на времето нашият екип натрупа опит и умения, които решихме да започнем да предлагаме като услуги за външни клиенти. През 2014 г. направихме първата стъпка със студио за визуализации, което работи с чуждестранни клиенти, основно от Германия.
Миналата година бяхме поканени да вземем участие в конкурс за изготвяне на BIM модел на бившата централа на Дрезднер банк в Дортмунд. Благодарение на знанията за използване на BIM софтуера Allplan, които имаме, и опита, който придобихме в архитектурното 3D моделиране, спечелихме проекта и това сложи началото на предизвикателството.
Визуализация на BIM модела на бившата централа на Дрезднер банк на ул. Кампщрасе 47 в Дортмунд

Фотограф: ИРМ

Какво имате предвид, когато говорите за предизвикателство?
- BIM моделирането е нов процес, за който днес много хора говорят, но малка част от тях са реализирали BIM проект на практика. Когато за първи път видяхме 2800 несортирани, чертани на ръка планове от 70-те години на миналия век, разбрахме, че превръщането им в интелигентен BIM модел ще бъде истинско предизвикателство. Проектната фаза в крайна сметка ни отне шест месеца. По време на събитието, което се проведе на 31 октомври 2017 г. в "Капитал Форт", разказахме в детайли какво представляват процесите, и  обърнахме внимание на грешките, които допуснахме, както и на възможните начини те да бъдат избегнати при следващи проекти.
Разрез на BIM модела на бившата централа на Дрезднер банк на ул. Кампщрасе 47 в Дортмунд


Фотограф: ИРМ

Визуализация на бетонов фасаден детайл на бившата централа на Дрезднер банк на ул. Кампщрасе 47 в Дортмунд
Фотограф: ИРМ

3D армиране, BIM модел по метода "Lean", BfB Engineering

Фотограф: ИРМ

Защо решихте да направите такова събитие?
- От известно време искахме да покажем BIM функционалностите на Allplan, но за разлика от теоретичните събития, на които се обяснява какво е BIM и какво може да се направи с BIM, нашето желание беше да представим реален пример с всички положителни и отрицателни моменти, през които сме преминали. Смятам, че проектантите вече са запознати с това какво представлява BIM, но все още им липсва както увереност да започнат такъв проект на практика, така и яснота какво следва да вземат под внимание, за да бъде проектът успешен.
Mакет на централата на Дрезднер банк в Дортмунд от 70-те години на XX в.

Фотограф: ИРМ

Какво прави този проект толкова специален?
- Бившата централа на Дрезднер банк в Дортмунд е под закрилата на Закона за архитектурното наследство, въпреки че е проектирана само преди 40 години от известния германски архитект Харалд Дайлман. Бетоновата фасада, впечатляваща със своята непреходна красота, беше моделирана от нас в детайли, а мащабът на обекта с 3 нива подземни гаражи го прави един истински референтен проект за нас.
Защитените елементи, които трябва да бъдат запазени без промяна като двете фасади – бетоновата и металната, и окачените капсули вътре в сградата, са с изключително сложна геометрия и детайли. Една от най-трудните задачи в проекта беше изискването за максимална прецизност и степен на детайлиране на тези елементи.
При създаването на конструкцията на сградата се изискваше да работим с максимална точност – например дори скок в горния ръб на плочата от 1 см трябваше да бъде отразен в модела.
Бившата централа на Дрезднер банк по време на реконструкцията на съседната сграда.

Фотограф: ИРМ

Каква е ползата за инвеститора от BIM модел на съществуващ обект?
- В нашия случай сградата ще бъде разделена и отдадена под наем на различни фирми. По време на реконструкцията ще са необходими точни количествени сметки, за да бъде получена най-добрата оферта. Впоследствие информацията ще бъде използвана за нуждите на фасилити мениджмънта за управление на наеми, релокация, пожарна безопасност или вътрешен дизайн.

Разкажете за софтуерната платформа, която използвахте за този проект?
- Използвайки Allplan разполагахме с мощен софтуер, който ни позволи да управляваме този огромен обем информация. Първата стъпка беше да организираме правилно структурата на сградата с опцията Building Manager. След това с помощта на архитектурните функции дефинирахме интелигентните обекти: стени, плочи и отвори в тях, греди, колони и стълби. Благодарение на факта, че софтуерът създава точни работни чертежи на нивата паралелно с BIM модела, имахме възможността да сравняваме резултатите с оригиналните чертежи по всяко време.
Триизмерната информация беше качена в платформата Bimplus, която представлява облачен сървър и позволява достъп до виртуалната сграда на всички участници в проекта. Информацията се съхранява в независимия формат IFC, така че другите специалности - конструкции и строителни инсталации, могат да добавят данни във всеки съвместим BIM формат.

Какво бихте променили следващия път?
- Въпреки че от самото начало бяхме наясно колко е важна правилната подготовка на BIM процеса, бихме инвестирали повече време за създаване на безупречна структура на сградата. Всяка грешка тук коства много неприятности на следващ етап. Освен това е изключително важно всеки от участниците да сподели очакванията си предварително. По отношение на техническата част, която премина гладко, нямам забележки.
Визуализация на магазини "OFF5TH", ИРМ ЕООД

Фотограф: ИРМ

Колко е популярен BIM дизайнът в Германия?
- В момента това е най-актуалната тема в строителния сектор в Германия, особено с оглед на политиката за популяризиране от страна на правителството. Публичният сектор изисква все повече интелигентни модели на сгради вместо хартиени или дигитални планове. От друга страна, архитектурните и инженерните офиси все още са неподготвени за този процес. Ако не всички, по-голямата част от тях все още не са направили стъпката да интегрират 3D процес на проектиране, което е предварително условие за BIM.

Какво е важно да се знае преди внедряването на BIM?
- На първо място, BIM не е само софтуерът. Това е процес, състоящ се от три етапа: нормативна уредба, запознаване на участниците в строителния процес с технологията BIM и избор на подходящ софтуер. Проектантите още отсега трябва да започнат да се ориентират в избора на продукт, покриващ нуждите им за обектно BIM моделиране, за да могат лесно да направят прехода към новите изисквания.

Какви са бъдещите ви планове?
- Преди две години поех две бюра за инженерно проектиране - BfB Еngineering в Германия и EKI Engingeering в Унгария. В момента в групата на ИРМ работят 26 инженери и архитекти. В България продължаваме да разширяваме дейността си както в сферата на софтуерното разпространение, така и по отношение на услугите, които предлагаме. BIM моделирането като услуга за архитекти и инженери ще играе все по-важна роля и у нас. Затова непрекъснато търсим млади проектанти, които биха искали да се присъединят към нашия екип.
Визитка:
След дипломирането си като строителен инженер в Констанц, Германия, Габор Такач в продължение на 10 години работи в Nemetschek AG като мениджър Международно бизнес развитие и изпълнителен вицепрезидент. През 2001 г. основава ИРМ ЕООД в София. През 2015 г. Такач поема ръководството на инженерните бюра BfB Engineering в Германия и EKI Engineering в Унгария. В момента в трите офиса с дейности в областта на конструктивното проектиране, BIM услугите, визуализацията и разпространяването на софтуер работят 26 инженери и архитекти.Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg