Facebook YouTube
Регистрация

Арт център за 10 млн. евро изгражда Англо-американското училище в София

Проектът ще бъде сертифициран по LEED GOLD

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 10.10.2017, Автор: Градът.бг
[995 прочитания]

Фотограф: AAS

Международното училище с най-дългогодишни традиции в България Англо-Американскотo училище в София (Anglo-American School of Sofia) стартира строителството на нов Артцентър. Проектът на обща стойност 10 млн. евро със сертификат по LEEDсе очаква да бъде завършен в края на октомври 2018 г.
Центърът ще бъде оборудван с най-съвременните технологии за озвучаване, аудиовизуални изкуства и мултимедийни презентации. Сградата ще бъде на два етажа с РЗП 6500 кв. м с театрална зала с 350 места, зали за музика, изкуство, роботика, стаи за мултимедийно обучение и офиси.

Новият ни артцентър ще даде възможност за творческо развитие на нашите ученици и на децата от местната общност, заяви Джим Ъркхарт, директор на Англо-Американското училище в София, което през учебната 2017 – 2018 г. навършва 50 години от създаването си. 
Фотограф: AAS

Директорът на ААУ Джим Ъркхарт заедно с посланика на САЩ в България Ерик Рубин, зам. посланика на Великобритания Сара Райли, представители на Столична община, Министерство на образованието и дипломатическата общност се включиха в символичната първа копка. Гостите написаха своите пожелания за бъдещето към ААУ на каменна плоча, която ще бъде поставена в новата сграда. По стар български обичай беше направено и освещаване.

Международен сертификат за енергийна ефективност - артцентърът ще бъде първата в България професионална сграда за аудиовизуални изкуства с Gold сертификат от LEED. Всички сгради в кампуса на Англо-Американското училище в София са сертифицирани с оценка Gold. Предвидени са различни екологични мерки:

- "Хладен покрив" - покривът ще бъде изграден по специална технология за оптимален индекс на отразяване на слънчевите лъчи обратно в атмосферата. Така сградата няма да се нагрява прекомерно през лятото и ще се намалят разходите за климатизация.

- Неутрализиране на въглеродния отпечатък при отопление - чрез използване на биомаса за отопление, пречистваща инсталация и филтри. Източник на биологично гориво са пелети от кюспе.

- 40% икономия на вода с помощта на ефективни смесители и нулево използване на питейна вода за напояване на зелените площи и почистване на тоалетните. За целта ще бъде изграден резервоар за дъждовна вода.

- Удобства за енергийно-ефективни превозни средства и велосипеди – преференциални паркоместа, съблекални и душове близо до входа за велосипедистите.

Повече информация за проекта - www.pds.bg - интегрирана база данни за актуалните сградни проекти в БългарияДобавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg