Facebook YouTube
Регистрация

Започна международният архитектурен конкурс за центъра на Боровец

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 10.10.2017, Автор: Радостина Попова
[1516 прочитания]

Фотограф: borovetscompetition.com

Започна международният архитектурен конкурс за територията "Златният триъгълник" в курорта Боровец. Възложител е Община Самоков в партньорство с Камарата на архитектите в България, Съюза на Архитектите в България и Съюза на урбаниститие в България. Организатори на инициативата са Urbanistas. В страницата на конкурса вече е публикувано заданието му.

Основна цел
Основната цел на конкурса е да събере широк спектър и на високо ниво идейни проекти за устройственото развитие и архитектурния облик на проектната територия. От тях ще бъде избран един проект, който ще се реализира поетапно.

Фотограф: borovetscompetition.com

Златният триъгълник
Обхватът на конкурса включва т.нар. "Златен триъгълник" в централната част на курорт Боровец с обща площ от 23 дка. Територията е разположена в най-оживената и атрактивна част на курорта, в непосредствена близост до финала на ски пистите и началните станции на кабинковия и седалков лифт, както и до някои от най-големите и значими хотелски комплекси. Местоположението на територията предопределя важното значение на това пространство за фукнкционирането на курорта и за цялостния му архитектурен и естетически характер. Сред специфичните теми на обхвата на конкурса са контактът с граничните територии, природната среда и местообитания, както и недвижимите културни ценности, разположени в територията на конкурса.

​Обновяването на територията "Златният триъгълник" дава възможност за намеса в някои съществуващи теми от съвременната застроена среда на територията, което понастоящем включва функционални, естетически, финансови и имиджови проблеми, както и решаване на съществуващи комуникационни проблеми основно по пешеходния достъп до ключови обекти в рамките на територията и нейните близки околности, подчертаване и уреждане на достъпа до двата обекта на културно-историческото наследство, основна поддръжка на съществуващото залесяване и други подробно описани в представянето на територията в настоящата конкурсната програма.

Фотограф: Община Самоков

Стойност

Общата стойност за реализация на инвестиционното намерение е до 60 млн. лева без ДДС, при реализация на максимално допустимите устройствени показатели - застроена площ (ЗП) от 5 285 м2; разгърната застроена площ (РЗП) от 22 019м2; подземна застроена площ с възможност за два подземни етажа с обща площ от 14 092 м2; вертикална планировка от 5 285 м2 ; паркоустройство от 7 046 м2.

Хонорарът за проектиране е до 1 011 108 лв без ДДС (28 лв/кв.м РЗП и подземна застроена площ).​

Награди
Конкурсът предвижда присъждането на общо пет премии на отличените и класирани от журито проекти:

I място – 20 000 лв. и право за директно договаряне на работна фаза на инвестиционния проект на стойност от 28 лв/кв.м без ДДС.
II място – 12 000 лв.
III място – 8 000 лв.


Две премии от по 5 000 лв. на отличени от журито проекти.

Жури
В състава на журито влизат седем водещи професионалисти и експерти в областта на урбанизма, ландшафтното и градско планиране и опазването на културното наследство, които ще имат тежката задача да отсеят най-добрите проектни предложения за центъра на Боровец. ​Това са:

арх. Рита Юстенсен, директор на отдел "Планиране и архитектура", Копенхаген,
арх. Павел Янчев, Art & Build, Брюксел, Белгия,
арх. Ваня Серафимова, Ателие Серафимов Архитекти,
арх.Надежда Клинчева-Колева, главен архитект, Община Самоков,
арх. Мариус Мове, съосновател на Atelier Oslo, Норвегия,
Ангелина Вангелкова, юрист, Община Самоков.

Срокът за предаването на проектите е 10 януари 2018 година. Журирането и обявяването на резултатите от конкурса ще се проведат през януари.

Повече подробности за конкурса вижте ТУК

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg