Facebook YouTube
Регистрация

NEPI Rockcastle подаде уведомление в Комисията за защита на конкуренцията за покупката на мол "Парадайз Център"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 10.10.2017, Автор: Христо Николов
[807 прочитания]

Снимка: gradat.bg

Инвестиционният фонд от ЮАР NEPI Rockcastle внесе уведомление в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за предстоящата покупка на мол "Парадайз Център" в София. Дъщерното дружество на фонда - "НЕПИ Проджект ту", възнамерява да придобие едноличен контрол върху фирма "Булфелд" ЕООД, която е собственик на най-големия търговско-развлекателен център в столицата, а и в България /82 000 кв. м отдаваема търговска площ/.

Искането е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение, въз основа на разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията.

Припомняме, че на 21 септември т.г. южноафриканският фонд обяви в официално съобщение до фондовата борса в Йоханесбург, че е придобил "Парадайз Център" за 252,9 млн. евро /рекордно голяма сделка за бизнес имот в България/ при доходност от 7%. В съобщението се уточняваше, че договорът ще влезе ефективно в сила след одобрение от КЗК.

В уведомлението до антимонополния орган пише, че "НЕПИ Проджект ту" е новоучредено дружество с регистриран предмет на дейност "отдаване под наем, купуване, продажба и управление на недвижими имоти, разработване на проекти, свързани със строителство и др.". Към момента на подаване на уведомлението "НЕПИ Проджект ту" не извършва търговска дейност и няма присъствие на никой пазар.

Споменава се, че лицата, упражняващи контрол върху "НЕПИ Проджект ту", упражняват контрол и върху "НЕПИ Проджект уан". Това е друго дъщерно дружество на NEPI Rockcastle, което в края на август 2017 г. придоби мол "Сердика Център" и офисите над него за сумата от 207,4 млн. евро.

"НЕПИ Проджект уан" е дружество, което е активно на същия продуктово-географски пазар, на който извършва дейност и "Булфелд" ЕООД. Все пак поставянето им под общ контрол /бел. ред. - с "НЕПИ Проджект ту"/ не би могло да доведе до установяване или засилване на господстващо положение на съответния засегнат продуктово-географски пазар", се казва в уведомлението до Комисията за защита на конкуренцията.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg