Facebook YouTube
Регистрация

Архитекти създадоха интерактивна карта на сградите-паметници на културата в София

 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
от 10.10.2017, Автор: Радостина Попова
[1985 прочитания]
 
Фотограф: morphocode

Архитекти изготвиха интерактивна карта на сградите-паметници на културата в центъра на София. За проекта си арх. Грета Димитрова и арх. Кирил Мандов от студио "Морфкод" получиха наградата за архитектура на Столичната община.

Архитектурното бюро работи на границата между дизайна и технологиите, като специализира в проучванено на градската среда, анализа и визуализацията на данни.

При изработването на картата архитектите използват информацията, която се съдържа в Националния регистър на недвижимите културни ценности, поддържан от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

Използвайки съвременни уеб технологии за картографиране и визуализиране на данни, те създават интерактивна онлайн карта с над 800 сгради-паметници на културата. Уеб приложението позволява бързо и лесно разглеждане на обектите, включително и на мобилни устройства.

Фотограф: morphocode

Картата предоставя информация за статута на сградите, вида, категорията, адреса, зоната на опазване, както и изглед от Google Street View. Разгледайте я ТУК

Разнообразни по мащаб и типология, тези културни ценности са важен елемент от идентичността и градоустройствената структура на столицата. Сред тях има архитектурно-строителни, художествени и исторически паметници на културата с различна степен на значимост.

"Само на територията на централна градска част в София има над 800 декларирани културни ценности. Голяма част от тях са оставени на произвола на съдбата, а други са с нарушен автентичен вид и оригинална субстанция. Информацията за тези обекти е с публичен характер и се съдържа в Националния регистър на недвижими културни ценности. За съжаление, към настоящия момент такава база данни не е достъпна онлайн. Вярваме, че едно от необходимите условия за провеждане на успешна политика в областта на опазването на културното наследство е наличието на абсолютна прозрачност и осигуряването на пълен достъп до публичния регистър на недвижими културни ценности за всички граждани", казват архитектите от "Морфкод".
Фотограф: morphocode


Наследството на София

Културното наследство в Столична община обхваща над 1720 обектa и териториални структури със статут на недвижимо културно наследство, сред които: два историко-археологически резервата; 38 обекта на градинското и парково изкуство; система от групови паметници на културата на територията на централна градска част (ЦГЧ) и общините извън нея; един обект от световно значение – "Боянска църква"; над 800 единични обекта със статут на територията на ЦГЧ; над 400 единични обекта със статут в общините извън ЦГЧ; множество църкви; 17 манастира и други.

Огромно значение за идентичността на столицата имат паметниците на културата в централната градска част. Те включват около 800 единични обекта със статут на културна ценност, повечето от които с архитектурно-строителна стойност. Тази съвкупност от недвижими култуни ценности играе съществена роля при изграждането на градоустройствената структура, мащаба и образа на София.

Фотограф: morphocode

В обхвата на централна градска част влизат
следните зони: "Зона на исторически развилия се обществен център", "Зона на старите пазарища",жилищна зона "Докторски паметник", зона "Руски паметник – Буката", жилищна зона "Център", Зона на Работническото движение, жилищна зона "Дондуков – Сливница".

Зоните обхващат територията, включена в т.нар. голям ринг на София, обединяващ булевардите "Сливница", "Опълченски", "инж.Иван Иванов", "Пенчо Славейков", "Евлоги Георгиев", "Ген. Д. Николаев".

Извън ринга остават квартал "Лозенец" и територията около ул. "Иван-Асен ІІ" и Военна Академия, известна още като "Трета извънградска част"

С най-висока културно-историческа стойност са зоните, съдържащи ансамблите около градообразуващия фактор – минералния извор, Храм-паметника "Ал. Невски", църквата "Св. Неделя", жилищните и търговски ансамбли в центъра.
Фотограф: morphocode

Добави коментар Коментари (1)

 • Преглед на профил #1 Valdes весело, 10.10.2017 13:16
  Да! Аплодисменти и за идеята и за изпълнението! Проверих с няколко познати за мен обекта и ги намерих всички. Естествено не претендирам да знам всички, далеч съм от това.
  От няколко години ме сърбят ръцете да изснимам старите и все още не съборени или не паднали къщи по София и като видях това истински се изкефих.
  Поздравления.
  Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg