Facebook YouTube
Регистрация

Кое прави невъзможното възможно - живата сграда, която мисли и предлага решения

Платформата EcoStruxure обхваща всички продукти и системи за сгради и им позволява да си взаимодействат за най-добрите резултати

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 09.10.2017, Автор: Schneider Electric
[769 прочитания]

Фотограф: Schneider Electric

Когато през 1999 г. Кевин Аштън за първи път въвежда концепцията за "Интернет на нещата" (Internet of Things), тя изглежда новаторска, много оптимистична и дори малко невъзможна. Днес IoT е не просто част от нашето ежедневие, но създава предизвикателства и задава въпроси, за това какво е бъдещето на данните, как да ги контролираме и най-вече как да използваме резултатите от анализа им.
Фотограф: Schneider Electric

Името на концепцията "Интернет на нещата" може да звучи твърде общо или обикновено, но всъщност е сложна система от взаимодействие, при която физически устройства с вградени електроника обменят данни и взаимодействат помежду си или с външни устройства. Така всяко едно устройство може да бъде управлявано през интернет, да обменя данни с други устройства и да извършва операции с или без намесата на човека.
Фотограф: Schneider Electric

За специалистите това е ясен процес, зад който стоят години проучвания, иновации и технологични решения. За крайният потребител това е незаменимо удобство. Той вижда ползите от IoT във възможността да разбере къде е детето му в даден момент (чрез свързаността на локализиращото приложение с интернет), да включи отоплението или осветлението в дома си през мобилния си телефон, да получи дистанционни диагностика и поправка на повреден електроуред. Технологиите "умен дом" и "умен град" (Smart Home и Smart City) са вече познати и се превърнаха в символ на ефективност, улеснение и устойчивост.
Зад технологията IoT стоят още много функционалности, които не само правят живота ни по-добър и комфортен, но също намаляват разходите и повишават възвръщаемостта на средствата.
Фотограф: Schneider Electric

Контролът на системите в сградите е една от посоките, в които Schneider Electric инвестира и в която компанията вижда бъдещето на "Интернет на нещата". Платформата EcoStruxure обхваща всички продукти и системи за сгради, като им позволява да си взаимодействат максимално за постигане на най-добрите резултати. От трансформатора, през цялата комутационна апаратура по веригата до крайните устройства, платформата дават възможност за комуникация на всяко едно устройство. Това е иновация на всяко ниво, което всъщност улеснява професионалистите, като превръща невъзможното във възможно.
Фотограф: Schneider Electric

Истината обаче, се крие в крайните резултати. А какво по-добро за един мениджър, ако в края на месеца отчете минимални загуби на електроенергия и оптимално използване на ресурсите? Защото смарт устройствата на Schneider Electric могат не само да измерят консумацията по зони и потребители, но могат и да ви "посъветват" къде е нужна оптимизация. Могат също да следят за качеството на енергията, за състоянието на мрежата и апаратите, да сигнализират при наличие на проблеми и да предлагат решение. Цялата информация може да бъде визуализирана и управлявана на място през дисплей за локално управление или да бъде качена в облак и видима от всякъде. Чрез BMS (Building Management System), информацията от смарт електро-разпределението се интегрира и е възможно управлението на всички функции в сградата като осветление, отопление, вентилация и климатизация, системи за сигурност, контрол на достъп, аварийно осветление и др. Така, с помощта на платформата "EcoStruxure" на Schneider Electric е възможно комплексно смарт решение за сграден и енергиен мениджмънт, готово да бъде свързано към глобалната мрежа и да бъде част от "Интернета на нещата".

След прочетеното дотук не Ви ли се струва, че понятието "жива сграда" не звучи вече толкова фантастично?

 

 

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg