Facebook YouTube
Регистрация

Три български проекта продължават във Wienerberger Brick Award 2018

Заключителният кръг на световния архитектурен конкурс е догодина във Виена

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 06.10.2017, Автор: Градът.бг
[824 прочитания]

Фотограф: Wienerberger

Три проекта на български архитекти продължават в световния архитектурен конкурс Wienerberger Brick Award 2018. Класираните в националната селекция бяха наградени на тържествена церемония на 5 октомври в "Гранд Хотел София". Организаторът Wienerberger AG - Виена отличава най-креативните керамични решения в архитектурата. Заключителният световен кръг ще се проведе във Виена догодина.
Фотограф: Wienerberger

На първо място е проектът "Къщата и планината" на арх. Мария Давчева и арх. Орлин Давчев от студио "Миодизайн", който получи голямата награда - уикенд във Виена на стойност 1000 лв.
Фотограф: Wienerberger

Фотограф: Wienerberger

Фотограф: Wienerberger

Втората награда е за "Ресторант в Белоградчик" на арх. Ивайло Петков - СПА уикенд за двама в хотел "Дипломат Плаза".
Фотограф: Wienerberger

Фотограф: Wienerberger

Фотограф: Wienerberger

На трето място е "Разширяване на туристически комплекс - "Лифт – Сопот" на арх. Невена Русева и арх. Пламен Русев, които получиха рядка колекция от пълния комплект с книги Brick Award.
Фотограф: Wienerberger

Фотограф: Wienerberger

Фотограф: Wienerberger

Награждаването е резултат от предварителния етап, в който участие взеха над 38 проекта на водещи архитекти от цялата страна. Те представиха своите реализации, в които водещият критерий е приложението на керамиката като строителен материал.
Фотограф: Wienerberger

Модерността на архитектурата не се свежда само до употреба на иновативни материали и оборудване, но и най-вече до това сградата да се вписва в заобикалящата среда и по възможност да бъде съобразена с контекста на материалите, от които е изградена. Керамиката без съмнение ще остане основен строителен материал, а примерите от България и от света ни показват, че тя е не само традиционен, но и много модерен материал, който само въображението може да ограничи, обърна се към участници и гости на събитието управителят на Винербергер инж. Цанко Миланов.
Фотограф: Wienerberger

За разлика от повечето комерсиални конкурси тук няма условие това да са продукти, произведени от организатора на конкурса, в случая "Винербергер", а журито е напълно независимо от организаторите, подчерта инж. Петър Петров, мениджър продукти и продажби.
Фотограф: Wienerberger

През годините в Brick Award често е имало българско участие на финала. Вярвам, че и занапред ще спазим тази традиция и ще имаме представители в архитектурния алманах Brick, а защо не и победители. Повишаването на качеството на проектите в България e тенденция, така че се очаква да сме все по-конкурентоспособни, обърна се към наградените при връчването на призовете архитект-консултантът на фирмата Николай Иванов.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg