Facebook YouTube
Регистрация

Избраха победителя в конкурса за алпийски "заслон на бъдещето"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 06.10.2017, Автор: Радостина Попова
[977 прочитания]
Фотограф: bring.bg

Победителят в конкурса за проектиране на алпийски "заслон на бъдещето" на Витоша бе обявен на 3 октомври в сградата на Детски екостационар "Бели брези". Това е проектът "Заслон Три Кладенци" на архитектите Мария Стайнова, Виолетка Славова, Даниела Славова, Иванка Иванова и Красимир Крумов.

"Заслонът не е къща за живеене, той е за спасяване на животи" - почти всеки разговор от опитите да разберем най- добре задачата си, започваше така. И точно затова разговорите бяха много и с различни хора, които биха били еднакви в една - единствена ситуация: когато заслонът ще ги спаси.Говорихме със заклети планинари, с туристи - любители, с хора, които са били само няколко пъти в живота си на планина, със скиори и сноубордисти, изследвахме локацията на заслона, особеностите на Витоша, съвременните решения за други "капсули за оцеляване", както и най- новите технологии в областта на устойчивия дизайн", разказват авторите на първопремирания проект.

Модулност и конструкция

Заслонът е изграден от 4 модула, като системата позволява 2 размера: 80см и 120см. Модулите се делят на външни и вътрешни, което позволява нарастването на съоръжението и капацитета му. В различни условия, модул C може да има различна функция - санитарна клетка, спално помещение, склад, разклонение в други направления. Модул D e с енергийна стена и вградена енергогенерираща вятърна перка - винаги ориентиран спрямо посоката на най-силният преобладаващ вятър.

Конструкцията на всеки модул е от рециклирани алуминиеви рамки и е вдъхновена от самолетното строителство, поради нуждата от ниско тегло, заради минимален брой хеликоптерни полета нужни за пренасянето му на място.

Фотограф: bring.bg


Сглобяване

Четирите модула се произвеждат в заводска среда и са напълно оборудвани с инсталации и финишни интериорни материали. В планината се монтират основите, които имат минимален точков и самонивелиращ се контакт с терена и позволяват лесно сглобяване и разглобяване.

Модулите се докарват с хеликоптер. Всеки един се поставя върху "релсите" на вече сглобените основи, които служат за водачи за перфектното напасване и сглобяване на връзките между тях. На място се изпълнява само външната обшивка, след свързването на модулите.

Транспорт

Размерите на модулите са специално съобразени, за да влизат оптимално в корабен контейнер и/ли тир: 1 стандартен контейнер би побрал 8 модула.

Към основната алуминиева конструкция на всеки модул има прикрепени 4 куки, които служат за закачване на въжетата при пренос с хеликоптер.

Фотограф: bring.bg


Интериор

Заслонът предоставя необходимия минимум за оцеляване. В него се влиза през веранда, изолирана от вятъра и дъжда. От двете й страни има места за сядане със допълнителни функции. Под едното се намира "сухата камера" за сушене на мокри обувки, а под другото- контейнер със събрана питейна вода.

Отвътре заслонът е просторен и без излишни предмети, всичко е интегрирано в стените, което осигурява максимална използваема площ.

Когато човек влезе вътре при лоши условия, вградените му сензори активират отопляемия под. Срещу него светва екран с директна връзка с ПСС и с информация за метеорологичните условия. Отдолу се намира вградената в стената аптечка.

Мекият под и ниските прозорци предразполагат към сядане на земята. На него могат да спят удобно 6 души.

Капацитетът на заслона се увеличава, щом се разгънат вградените в стените му хамаци. Те са три на брой, от висококачествена и здрава материя. В прибрано състояние са навити в специални кутии и се закачат на срещуположно прилежащите им халки. Заслонът разполага и с 2 кутии с въже за сушене на дрехи, работещи на същия принцип.

Във всеки отделен модул има интегрирано LED осветление, намиращо се в по-високата част на тавана.

Фотограф: bring.bg

Конкурсът за проектиране на алпийски заслон на бъдещето на Витоша бе обявен официално на 12 май. До последния етап от състезанието бяха допуснати пет проекта от общо 17 кандидатури. Подадените проекти се оценяваха от петчленно жури в състав: геологът и полярен изследовател проф. д-р Христо Пимпирев - СУ, инж. Снежана Петрова - директор на ДПП Витоша, арх. Борислав Игнатов - председател на КАБ, арх. Мартин Христов - зам.-председател на КАБ, Теренс Бекет - BREEAM експерт, Красимир Стоянов - преподавател по туризъм, НБУ. Организаторите дадоха възможност и на туристите да участват в избора на окончателния проект, като поставиха урна за гласуване в хижата на Черни връх. Заслонът ще бъде изграден през лятото на 2018 г. и ще бъде тестван по метода за оценка на устойчивостта на сградите BREEAM.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg