Facebook YouTube
Регистрация

Рекордна сделка с бизнес имот в България - NEPI Rockcastle купува мол "Парадайз Център" за 252,9 млн. евро

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 21.09.2017, Автор: Градът.бг
[5028 прочитания]

Фотограф: Paradise Center

Южноафриканският фонд NEPI Rockcastle обяви в официално съобщение до борсата в Йоханесбург, че е придобил мол "Парадайз Център" в София. Сделката е на стойност 252,9 млн. евро - абсолютен рекорд за пазара на бизнес имоти в България. Купувачът обяви, че доходността (yield) при тази цена е 7%.

От NEPI Rockcastle уточняват, че сделката е станала чрез дъщерното им дружество "НЕПИ Проджект ту", регистрирано в България. Фондът е придобил 100% от дяловете на досегашния собственик на търговския център - компанията "Булфелд" ЕООД. Договорът ще влезе ефективно в сила след одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.

NEPI Rockcastle финансира покупката чрез комбинация от собствени парични средства и дългови инструменти, както и чрез продажбата на акции от публични дружества.

"Придобиването ще засили присъствието на NEPI Rockcastle на българския пазар, след като по-рано тази година фондът придоби "Сердика Център", се казва в съобщението. Освен това NEPI Rockcastle ще укрепи позицията като най-голямото публично дружество с фокус върху инвестиции в търговски обекти в Централна и Източна Европа. Акциите на фонда се търгуват на борсите в ЮАР и Euronext в Амстердам.

"Парадайз Център" е най-големият мол в София с 82 000 кв. м отдаваема търговска площ, гласи официалната информация за сделката. Отбелязва се, че обектът се намира в южната част на столицата, където живеят хора с по-високи доходи и където има активно строителство. Споменато е, че молът се посещава от 10 млн. души годишно (близо 27 400 на ден).

Компанията "Булфелд", досегашен собственик на имота, отчита 41,27 млн. лв. приходи за 2016 г. спрямо 37,23 млн. лв. година по-рано.

"Парадайз Център" бе открит през 2013 г. до ъгъла на бул. "Черни връх" и бул. "Тодор Каблешков". Наематели в него са големи международни и български търговци като Bershka, Cinema City, H&M, LC Waikiki, Massimo Dutti, New Yorker, Sephora, Sport Vision, Technopolis и Zara. В мола се намира конферентният център Sofia Event Center, има и фитнес център с плувен басейн, както и център за игри.

Купувачът съобщава, че предстоят основни подобрения в подземното ниво на търговския център, както и на нивото на терасата. Миксът от търговци също ще бъде усилен, с което се очаква молът да затвърди водещата си позиция на пазара.

В края на август 2017 г. NEPI Rockcastle финализира друга мащабна сделка - за мол "Сердика Център" и офис комплекса "Сердика Офиси". Цената там беше 207,4 млн. евро.

NEPI Rockcastle е инвестиционен фонд с активи за 3,8 млрд. евро. Фондът е създаден през юли 2017 г. в резултат на сливането на NEPI (New Europe Property Investments) и Rockcastle Global Real Estate company.

NEPI е специализиран в изграждането и управлението на имоти в Централна и Източна Европа. Основните му активи са в Румъния и Словакия – молове, по-малки шопинг-центрове, ритейл паркове и офис сгради. Притежава недвижима собственост и в Чехия, Хърватия и Сърбия. Преди сливането най-голям акционер (с 18%) в NEPI беше инвестиционната компания от ЮАР "Фортрес", в която участие имат местни пенсионни фондове. Веднага след нея бе "Публичната инвестиционна корпорация", която е 100% собственост на правителството на ЮАР.

Rockcastle е с по-различен инвестиционен хоризонт. Активите му са в Полша, Чехия, Великобритания, Замбия.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg