Facebook YouTube
Регистрация

Бизнес и местна администрация: Варна да развива IT и аутсорсинг индустриите

"Планекс" домакинства среща между общината, бизнеса и университетите за развитието на Варна

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 20.09.2017, Автор: Градът.бг
[831 прочитания]

Фотограф: Планекс

Стратегии и политики за стимулиране конкурентоспособността на бизнеса в региона чрез аутсорсинг и ИКТ, промотиране на Варна като добро място за инвестиции и развитие на високи технологии, BPO услуги и бизнес имоти, стимулиране на образователни инициативи за подготовка на кадрите съобразно изискванията на бизнеса, осигуряване на привлекателни условия за живот – зелени зони за отдих, развитие на транспортната мрежа, условия за културен и социален живот, ниски данъци. Това са основните теми, които бяха обсъдени на регионална междусекторна среща "Конкурентоспособна икономика чрез стимулиране на партньорството между местната власт и бизнеса" във Варна с домакинството на строително-инвестиционната компания "Планекс".

В нея участваха кметът на града Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, Виктор Бузев, главен архитект, инж. Пламен Андреев, управител на "Планекс Холдинг", Таня Косева-Бошова, председател на Асоциация на собствениците на бизнес сгради в България (АСБС), Стефан Бумов, главен оперативен директор на HeleCloud, Станимир Николов, председател на борда на директорите на Българска аутсорсинг асоциация (БАА). Участие взеха представители на местната власт, изпълнителни директори на големите компании в региона, представители на IT и аутсорсинг бизнеса, университети и образователни институции.

През последните две години и половина се работи усилено за подготовката и реализацията на инфраструктурни проекти, а на база преки чуждестранни инвестиции Варна е на второ място след София за 2017 г., съобщи кметът Иван Портних.

Като представител на сериозния бизнес във Варна и на една от водещите български строително-инвестиционни компании управителят на "Планекс" инж. Пламен Андреев коментира: "Решението не е в развитието само на индустриални зони във Варна, защото те водят след себе си както позитиви, така и негативи, един от които е замърсяването на околната среда. Нужно е да помислим за развитието на IT и аутсорсинг индустриите, те осигуряват заетост на множество млади хора, които могат да намерят своето професионално бъдеще в региона. Инвеститорите все още не са преодолели психологическия праг на излизане от наситени бизнес точки като София и Пловдив и да продължат нататък към Велико Търново, Бургас и Варна. Построяването на магистрала "Тракия" допринесе за развитието на Бургас в тази посока и община Варна трябва да се стреми магистрала "Хемус" да се превърне в приоритетен проект."

Основна част от дискусията бе посветена на нуждата от синергия между образованието и кадрите, които то извежда на пазара, и конкретните нужди на бизнеса от специалисти. Представителите на университетите заявиха желанието си да бъдат гъвкави и полезни за нуждите на бизнеса, а Иван Портних даде за пример амбицията на Варна да се превърне в град на знанието като 38% от бюджета на общината за 2018 г. бъдат насочени в сферата на образованието.

Варна е град с потенциал и бъдеще благодарение на университетите, силните и специализирани математическа и езикови гимназии и училища, залагащи на информационните технологии. Варна е вече международен образователен център. От около 40 000 студенти, учащи във Варна всяка година, 10% са чуждестранни, или между 3500 и 4000 млади хора от целия свят. Варна има потенциал като добро място за живеене за младите хора и те биха останали тук, ако бизнесът им осигури работа, защото освен всичко друго, цената на стандарта им на живот би могъл да бъде осезаемо по-приемлив от този в столицата, допълни инж. Пламен Андреев.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от Градът.bg